Snag Your Copy Gelin Başı By Seray Şahiner Issued As Manuscript

on Gelin Başı

Başı Seray Şahiner'in okuduğum, kitabı. Kronolojik olarak ters bir sıra izliyorum Şahiner'i okurken, Gelin Başı, tamamen kadınları anlatan, benanlatı ile dışanlatıyı ustaca birleştirmiş bir kitap, Bazen geçişler o kadar güzel ki, direkt karakterin içine girebiliyorsunuz, Bu anlatımı Antabus'ta da kullanmıştı, Okuyucuyu zorlamıyor. Ne dediğini rahat biçimde anlatabiliyor, Öykü kitaplarını incelerken en sevdiğim öyküleri sıralarım ancak bu kitaptaki tüm öyküleri beğendim, Yine de aralarından biri öne çıktı, Esme'nin şehir kırsal hayatını anlatan "Tanga Don Hissi" çok güzel bir öykü, Psikolojik bir roman olarak bile genişletilebilirdi,
.Gündelik hayatlardan bahseden , gerçekçi öykülerden oluşan güzel bir kitap, Okunmaya değer. Gene çok güzel, akıcı bizi anlatan öyküler, Aralarında birkaç tane "Seray Şahiner çok daha iyisini yazar, " diyebileceğim hikaye olsa da diğer hikayelerin mükemmelliği onları kesinlikle unutturuyor, Tarzına bayıldığım bir yazar, Bolca roman, bolca hikaye bekliyorum kendisinden, Çünkü diğer yazdıklarını bitirdim Antabusu nasıl heyecanlı okuduysam,bunu da bır o kadar bıtsın dıye okudum, kısa hıkayeler basarılı ama uzun hıkayeler bekledıgım tadı vermedi, edebi olması için ille de süslemek gerekmiyormuş Antabus ve Kul'u okumasaydım daha çok severdim belki Seray Şahiner'in yazım tarzını seviyorum, Hikayenin bir kısmını üçüncü ağızdan anlatıyor ama çoğu bölümü başkahramanın bakış açısından okuyoruz, Hikayelerin en cafcaflı, nükteli kısımları da, bu birinci ağızdan anlatılan yerler,

Yazarı Antabus'la tanımıştım, Başına gelmedik acı kalmayan Leyla'nın hikayesini aralara espriler serpiştirerek o kadar güzel anlatmıştı ki "Hemen diğer kitaplarını da okuyayım, " demiştim. "Hanımların Dikkatine"yi o kadar sevmedim ama "Gelin Başı" güzeldi, Şahiner, kadın hikayelerini en iyi anlatan yazarlardan bence, Günlük hayattaki ayrıntıları yakalayıp öyküye yedirmeyi başarıyor, Kitapta en sevdiğim bölüm, son öyküdeki Türkan Şoray, Müjde Ar ve Ajda Pekkan'ın sinemada canlandırdığı karakterlerin karşılaştırmasıydı bu
Snag Your Copy Gelin Başı By Seray Şahiner Issued As Manuscript
arada.
./Öyküler sonlara doğru güzelleşti, Açıkçası başlardayıldız vermeyi düşünüyordum ama iyi toparladı, Hanımların Dikkatine kesinlikle daha başarılı ama bu da okumaya değer, Bir okuyucu olarak hikâyemin anlatılmadığını hissettiğim çok olur, Her şeyden önce, kadın olmaktan kaynaklanır bu anlatılamama durumu,. yüzyıla gelsek de kadın hikâyeleri bulmak zordur, Sadece kadınları merkeze almakta bahsetmiyorum, kadın dünyalarını kadınca anlatabilen iyi bir şeylere rastlamak lükstür hâlen,

Sonra öyle her kadının hikâyesi anlatılmaz, sadece bazı kadınların anlatılmaya değer olduğu hissettirilir okuyucuya, Sol cenahtan yazarlarımız mesela, işçi kadınlarını anlatırlar hep, çilekeş anaları, ya da Anadolu'dan köylü kadınlarını, onların acılarını.
. . Güzeldir elbet onları okumak, ama benim hikâyem değildir neticede,

Ben bir şehirli kadın olarak hikâyemi arar dururum, Ama okuduğum her şey şiddet uygular bana, Gittiğim oje kokulu kuaförlerin garip dinamiğini, yapıp yapıp bıraktığım diyetlerin verdiği yorgunluğu, üniversite bahçelerinde geçen tuhaf yarımodern romansları anlatan öyküler ararım, bulamam.
Onlar değersizdir, gülünçtür Türkiyeli edebiyat dünyasına göre çünkü, Anlatılamayacak kadınca ve burjuva detaylardır, Edebi olmaz.

Şehirli kadın anlatılacaksa da o kadın illa sanatçı ve kabına sığmaz biridir, Yolu kuaföre düşmez, düşse de orayı küçümseyerek anlatır muhakkak, ama bir yandan da güzelliğinden ödün vermez, Şair filandır tahminimce, Cihangir'de yaşıyordur, her ne hikmetse her adam ona aşıktır, Yazarlar çok sever bu kadın karakterlerin eline bir şarap kadehi ve bir sigara tutuşturmayı, Yere basan değil de adeta süzülen, sahte bir özgür ve modern kadın inancıyla yazılmış, ama aslında bir erkeğin hayali olmaktan öteye geçemeyen kadın karakterlerdir bunlar.
Onlarda da aradığımı bulamam, Onlar da bana şiddet uygular, görünüşüme, bulamadığım zerafetime, bazen mutfakta açtığım hamurlara aşağılayarak bakar,

Seray Şahiner'in öyküleri bana ilk kez,yıllık hayatımda ilk kez gerçekten bana ait bir şeyler anlatılıyormuş hissini tattırdı.
Tek bir kadın tipi yok bu öykülerde, ama anlatılan kadınların hepsinde biraz kendimden bir şeyler buldum, çevremdeki kadınların söyleyebileceği kimi sözler okudum.
Üniversite kampüslerinde yaşanan, modern olduğunu düşündüğümüz jestler içeren ama bir yandan da "erkek nasıl eve bağlanır" minvalinde sohbetlere konu olan aşklar aile evinden ayrılıp da kendi evinde bir düzen kurmak için kıvranan, sonra da ailesinin gürültüsüne özlem duyan genç kadınlar hayali 'entel' evlerinde keten elbiselerle süzülen değil de kot pantolonla gittiği kafelerde bir telefonla ekilen âşıklar.
. . Günümüze ait detayları öykülerde okumayı özlemişim, Şehirde yaşarken, modernlik dansına ayak uydurmaya çalışırken, bir yandan yaşadığımız o bocalamayı öyle büyük bi felaket gibi değil de, biraz gülerek anlatan bir şeyler okumayı özlüyormuşum meğer.
Tam da öyle "tanga don hissi" bu hayat bu yorumu okuyacak çoğu insan için, ama nedense hep o Cihangir'de süzülerek yürüyüp yıkıcı aşklar yaşayan karakterlerin taklidini yapıyoruz.
Seray Şahiner dürüstlüğüyle, özgünlüğüyle ve söz oyunundan kaçışıyla içimi ferahlattı,

Bana biraz olsun benzeyen hikâyeler anlattığın için teşekkür ederim, İlk kitabı en son okuduğum kitabı oldu, ilk kitabını da önce okusaydım severmişim o ayrı, fakat tekrar ister istemez kaçınılmaz oluyor onu görüyoruz.
ama bence yine de çok güzel Öykü türünden çok büyük bir keyif almasam da Şahiner'in tarzı beni bu türe biraz olsun ısıttı.
İlk defa okuduğum bu yazarfarklı öyküde genellikle kadınların gözünden ilişkilere ve kadınsal problemlere yer veriyor, Arada klişeye düşen yerleri olsa da nokta atışı yaptığı tespitler de mevcut, Hikayeler çeşitlilik gösteriyor ancak üslup kendini ele veriyor, o noktada farklılaşamıyor, Kitap beni sıkmadı ancak çok da içine çekmedi doğrusu, Kitaptaki en iyi öyküler Gelin Başı ve Yedi Ağlı Don, Öyküseverler ve farklı bir tür denemek isteyenlere tavsiye ederim, Seviyom Seray Şahiner seni Seray Sahiner icimizden biri, Bunu hissediyorum okurken en cok, Sanirim bu yuzden de cok seviyorum, Begenenlere Hanimlarin Dikkatine ve Antabus kitaplarini da oneririm, Yazar, hayatına damga vuran Alevilik, kadınerkek ilişkilerinden ve konfeksiyon atölyelerinden o denli etkilenmiş ki kitap kısa öykülerden oluşmasına karşın bueksen dışına çıkamamış.


Kötü desem kötü değil, şahane desem şahane değil, Kısa öykü yazmak hakikaten maharet ister, sınırlı sayıda satırda okuyucu etkilemek ama bu kitap farklıydı hakkını da teslim etmek lazım.
Hislerimizin, yaşadıklarımızın başka kadınlarda da benzer olduğunu gösteren, içten, samimi hikayeler, . .
"sence bir adamın bir kızla el ele tutuşması mı yoksa o kızla sevişmesi mi aşk için daha büyük bir işaret.
. . ", " her kadın bir gözü şefkat ve diğer gözü şehvetle bakan bir sevgili ister, . . ". .