Procure Το σόλο του Φίγκαρω Designed By Γιάννης Σκαρίμπας Displayed In Manuscript

το πιο ιδιαίτερο βιβλίο του Σκαρίμπα, έναν λαϊκό στοχαστή που πρέπει να τον δεις μόνο του, σαν μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή φωνή στα γράμματα, και τότε απολαμβάνεις τη γραφή του. Ο Σκαρίμπας ουδέποτε είχε άμεση σχέση με την ελίτ των συγγραφέων της εποχής του, ζούσε στο περιθώριο, γεωγραφικό και μη, αποκλεισμένος από τις πνευματικές ζυμώσεις της πρωτεύουσας. Υπό αυτό το πρίσμα καινοτομεί ελεύθερα και σε αυτό το έργο του, παρωδεί και καυτηριάζει όχι μόνο τους σγγραφείς, τις κοινοτυπίες και τις συνήθειες της συγγραφικής διαδικασίας, αλλά και τους κριτικούς, που ενίοτε χαντακώνουν έργα και δημιουργούς.

Η πλοκή καταργείται και η συνειρμική γραφή κυριαρχεί κεντρικός άξονας είναι ο πρωταγωνιστής Αντώνης Σουρούπης, unreliable και με αμφιλεγόμενο λογικό, ζει καταστάσεις που όλο και πιο πολύ κατά τη διάρκεια του έργου μετεωρίζονται μεταξύ πραγματικότητας και παραφροσύνης, καταστάσεις και θεματικά μοτίβα που ανατρέπονται και τελικά μένουν ανολοκλήρωτα. Η μελαγχολία και ο υπερρεαλισμός, παρόλο που ο τελευταίος δέχεται κριτική στην αρχή του κειμένου, υιοθετούνται στο μεγαλύτερο μέρος του έργου, ενώ παρά την επίμονη αναφορά της Χαλκίδας ως τόπου δράσης ο χώρος μοιάζει ουτοπικός και ασαφής. Η ατμόσφαιρα από ανάλαφρη κι ειρωνική γίνεται γκροτέσκα προς το τέλος του μυθιστορήματος, παράλληλα με τη χρονική διάσταση που καθ' όλη τη διάρκεια της πλοκής είναι ρευστή. Η διακειμενικότητα είναι επίσης έντονη, ήρωες από προηγούμενα έργα του Σκαρίμπα εμφανίζονται στο Σόλο του Φίγκαρω, φράσεις συγγραφέων, Ελλήνων και ξένων, υπερρεαλιστών και ρομαντικών λογοτεχνών, ενσωματώνονται στους διαλόγους των χαρακτήρων και στις σκέψεις του πρωταγωνιστή και δημιουργούν ένα πλέγμα σχέσεων με σύγχρονα, ή μη, της εποχής του Σκαρίμπα κείμενα.

Η γλώσσα του Σκαρίμπα παραμένει, τέλος, ιδιαίτερη, κινείται ανάμεσα στη δημοτική και την καθαρεύουσα, με έντονη τη λεξιπλασία και το γλωσσικό ιδίωμα της Χαλκίδας, καταδεικνύοντας την αδυναμία της τέχνης, και συγκεκριμένα της λογοτεχνίας, να εκφράσει τη ζωή, την πραγματικότηταΊσως να μην είμαι στη θέση για μια αντικειμενική κριτική,μιας και έχω μια μεγάλη αγάπη στον Σκαρίμπα. Δεν είναι τυχαίο που τον βάζω στην κορυφή των ελλήνων συγγραφέων.
Ένας άνθρωπος που δεν έμπαινε σε καλούπια,ούτε αυτός ούτε το έργο τουκάτι που μάλλον προκάλεσε και τη δυσφορία των κριτικών της εποχής. Εδώ μιλάμε για ένα μυθιστόρημα που ο χρόνος και ο τόπος δεν έχουν σημασία,ούτε η ίδια η υπόθεση ακόμα. Ταυτόχρονα,προσπαθεί ν ανατρέψει κάθε παράδοση της εποχής. Ταυτόχρονα,ο συγγραφέας σατιρίζει το κίνημα του σουρεαλισμού,αν και γενικά στο έργο του είναι φανερό αυτό που σατιρίζει. Βέβαια,και αυτός ο σουρεαλισμός δεν είναι συνηθισμένος,αλλά ένας δικός του,σκαριμπικός σουρεαλισμός. Στην τελική,το βιβλίο,παρά τους μοντερνισμούς και άλλα στοιχεία που φαίνονται παράλογα και τον διαχωρίζουν απ την περίφημη Γενιά του Τριάντα,καταλήγειχάρη στην οργανική σύνδεση τουςνα είναι λογικό.
Επίσης,λατρεύω τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Σκαρίμπας. Χρησιμοποιεί την ντοπιολαλιά της Χαλκίδας, η οποία σε συνδυασμό με τις λέξεις που φτιάχνει ο συγγραφέας,δίνει στο βιβλίο αυτό και στα υπόλοιπα,δηλαδή ζωντάνια και ανθρωπιά. Πολλοί συγγραφείς κατέληξαν να είναι πάνω απ τους ανθρώπους για τους οποίους γράφουν. Ο Σκαρίμπας έγραφε για αυτούς και ας μην το ήξεραν. "Το σόλο του Φίγκαρω" είναι, ενδεχομένως, το πιο πρωτοποριακό και τολμηρό μυθιστόρημα της Γενιάς του Τριάντα και της εποχής του συγγραφέα. Παράλληλα, αποτελεί το πιο σημαντικό έργο της πεζογραφικής παραγωγής του Σκαρίμπα, διότι σ' αυτό απαντούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσωπικού του ύφους, στην πιο δραστική τους εκδοχή.
Το μυθιστόρημα εκδόθηκε προς το τέλος μιας πολύ γόνιμης δεκαετίας, το, οπότε η ανανέωση του ποιητικού πεζού λόγου έχει σχεδόν συντελεστεί: η Γενιά του Τριάντα έχει κάνει την εμφάνισή της με μερικά από τα δραστικότερα έργα της, και ο εσωτερικός μονόλογος και ο υπερρεαλισμός έχουν δώσει σημαντικά δείγματα γραφής.
Η κριτική αντιμετώπισε το μυθιστόρημα του Σκαρίμπα με ελάχιστες εξαιρέσεις αρνητικά, αδυνατώντας να αποφανθεί αν το έργο είναι όντως μυθιστόρημα, και αν ο συγγραφέας σατιρίζει τον υπερρεαλισμό ή γράφει υπερρεαλιστικό μυθιστόρημα. Υπεύθυνη γι αυτή τη σύγχυση είναι η υπονομευτική στάση του έργου και η επιθετική στάση του συγγραφέα: με κυρίαρχο όπλο τη σάτιρα, ο Σκαρίμπας παρωδεί τον υπερρεαλισμό και, παράλληλα, στρέφεται εναντίον του παραδοσιακού μυθιστορήματος, φτάνοντας σε μια ακραία γραφή με τη σύνθετη αφηγηματική του τεχνική και τον αναρχικό του λόγο, με τη στρυφνή του σύνταξη και την κατακερματισμένη του στίξη ανατρέπει κάθε κανόνα αποδεικνύοντας την ανεπάρκεια της γλώσσας να εκφράσει την πραγματικότητα. Συγχρόνως, υποδηλώνει στον αναγνώστη τη διαδικασία σύνθεσης του μυθιστορήματός του, επωμίζοντάς τον με το βάρος της αποκωδικοποίησής του. Ο Γιάννης Σκαρίμπας Αγία Ευθυμία Παρνασσίδος,ΣεπτεμβρίουΧαλκίδα,Ιανουαρίουήταν Έλληνας λογοτέχνης, κριτικός, θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και πεζογράφος. Το έργο του, εντυπωσιακό σε έκταση και ποικιλία, σημαδεύτηκε από την έντονη αντιδικία του με τις καθιερωμένες αξίες της ζωής και του αστικού πολιτισμού. Εισήγαγε επίσης υπερρεαλιστικά στοιχεία στην ελληνική πεζογραφία. Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της ελληνικής λογοτεχνίας. Ο Γιάννης Σκαρίμπας ήταν γόνος ιστορικής οικογένειας από την Αγία Ευθυμία της Φωκίδας, αφού ο πατέρας του, Ευθύμιος Σκαρίμπας, ήταν απόγονος αγωνιστών της Επανάστασης του. Ξεκίνησε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Αίγιο και τις ολοκλήρωσε στην Πάτρα στο Α Γυμνάσιο Πατρών. Υπηρέτησε στον Ο Γιάννης Σκαρίμπας Αγία Ευθυμία Παρνασσίδος,ΣεπτεμβρίουΧαλκίδα,Ιανουαρίουήταν Έλληνας λογοτέχνης, κριτικός, θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και πεζογράφος. Το έργο του, εντυπωσιακό σε έκταση και ποικιλία, σημαδεύτηκε από την έντονη αντιδικία του με τις καθιερωμένες αξίες της ζωής και του αστικού πολιτισμού. Εισήγαγε επίσης υπερρεαλιστικά στοιχεία στην ελληνική πεζογραφία. Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της ελληνικής λογοτεχνίας. Ο Γιάννης Σκαρίμπας ήταν γόνος ιστορικής οικογένειας από την Αγία Ευθυμία της Φωκίδας, αφού ο πατέρας του, Ευθύμιος Σκαρίμπας, ήταν απόγονος αγωνιστών της Επανάστασης του. Ξεκίνησε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Αίγιο
Procure Το σόλο του Φίγκαρω Designed By Γιάννης Σκαρίμπας Displayed In Manuscript
και τις ολοκλήρωσε στην Πάτρα στο Α' Γυμνάσιο Πατρών. Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό ως ανθυπασπιστής στο/Σύνταγμα Ευζώνων. Διορίστηκε τελωνοσταθμάρχης στην Ερέτρια πρώην Νέα Ψαρά και τοεγκαταστάθηκε στη Χαλκίδα, για να εργαστεί εκεί ως εκτελωνιστής. Στα γράμματα εμφανίστηκε κατά τη δεκαετία τουμε ποιήματα και πεζά που δημοσίευσε σε διάφορα περιοδικά της Αθήνας και στις εφημερίδες Εύριπος και Εύβοια της Χαλκίδας, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Κάλλις Εσπερινός. Η πρώτη του επίσημη εμφάνιση με το πραγματικό του όνομα έγινε το, όταν έλαβε το Α βραβείο διηγήματος για το πεζό Ο καπετάν Σουμερλής ο Στουραΐτης, το οποίο δημοσίευσε στο περιοδικό Ελληνικά Γράμματα. Ο μπαρμπα Γιάννης Σκαρίμπας, όπως ήταν γνωστός στους φίλους του, έζησε όλη του τη ζωή στη Χαλκίδα και ταξίδεψε ελάχιστα. Πέθανε στιςΙανουαρίουκαι τάφηκε στο κάστρο του Καράμπαμπα. Από: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑΠεραιτέρω: sitelink Γιάννης Σκαρίμπας sitelink.