Obtain Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi: Bütün Öyküleri Conveyed By Ziya Osman Saba Displayed In Mobi

on Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi: Bütün Öyküleri

biraz sıkıcı gelmişti, Ama değişen İstanbul bölümündekihikayeyi çok beğendim, Ziya Osman'ın anneannesi ile gittiği misafirlikler, babası ile yaptığı yaz ve kış gezintileri, babasının hayatındaki yerini anlatan Babamın elbisesi hikayesi okunmaya değer.
. . Yazarın hayatı, hayata bakış açısı hüzünlü bir şekilde bu hikayelerde kendini gösteriyor, Çok güzel çok. Her bir öyküyü bitirdiğinizde sinemadan çıkmış insan oluyorsunuz, Ziya Osman Sabanın hikâye kitabı, Hayatının dönemlerine göre sıralanırsa şairin biyografisini kronolojik bir gelişim içinde bütünleyecek olan, hepsi de otobiyografik ve içtenlikle dolu bu hâtıra hikâyeler, uzun cümleli kuruluşlan ve ayrıntılar üzerindeki ısrarlarıyla, nesrimizde Abdülhak Şinasi Hisar yolunun ve uslûbunun bir devamıdır.
Yazarınlerde değişim geçiren İstanbul ile çocukluk, ilkgençlik ve gençliğinde yaşadığı İstanbulun arasında gidip gelen anılarından derlediği kısa öyküler bütünü.
Yazarın şair ruhlu oluşundan mıdır yoksa çevresinde etkileşimde olduğu hemen her imgeye kalpleri atıyormuşçasına bir değer biçmesinden midir bilinmez ama tüm duygulanımlarını ve kendi nostaljisini berrak, keskin, yoğun ve son derece naif şekilde dile getirmiş.
ya arkadaşlar yorum yazmayınca neden bu kadar beğeni geliyor
uzun yazınca beğeni gelmiyor, ama hiç yazmayınca beğeni geliyor
Obtain Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi: Bütün Öyküleri Conveyed By Ziya Osman Saba Displayed In Mobi
:
bu eser için okurken uzun notlar aldım, yazacağım bir sürü şey vardı yazmadım, kasten yazmadım, bakalım ne olacak diye.


tamam ben mesajı aldım : Bence İstanbul üzerine yazılmış en güzel öyküler, bu kitaba bir türlü adapte olamadım açıkçası, kimi öyküleri evvelden biliyorum, selim ileri derlemelerinden vs, ama yarıya kadar geldim ve sıkıntıdan patladım, bir ay sonunda dün tekrar elime aldım ama, yok olmuyor, tekrar okuyacağımı sanmıyorum ama bir umut, belki denerim, mesut insanlar fotoğrafhanesi ve değişen istanbul olmak üzere iki kısımdan oluşan hikâyeler serisinin birinci kısmını daha çok beğendiğimi ve okurken daha çok yakınlık hissi verdiğini söylemeliyim.
ikinci kısımdaki fazla yer betimlemeleri uzaklaştırdı sanırım beni, ilk kısmı gibi devam etmesini dilerdim.
Şair ve yazar Ziya Osman Saba'nın bu eserini okuduğunuzda adeta içiniz duygu sağnağıyla yıkanıyormuş gibi hissedebilirsiniz.
Hem hüznün hem de minik mutlulukların böyle iç içe geçtiği, böyle hayatı yansıtacak şekilde aktarılabildiği pek az eser var sanırım.
Üstelik yazarın kendi ifadesinde de belirttiği gibi, "mutluluk"tan çok "mesut insanları, mesut olabilme halini" tasvir ettiği bu kitap neredeyse her sayfasında kendimizden, yakınlarımızdan bir şeyler bulabildiğimiz için bu kaddar gerçekçi bu kadar etkileyici belki de.
. .
Kitabı okuyup üzerine bir de Bütün Saadetler Mümkündür şiirini okursanız, yetmez aynı adlı filmi izleyip filmin müziğini uzuuun uzun dinlerseniz BSM Film Müzikleri/Bütün Saadetler Mümkündür siz de gayet mesut bir insan olabilirsiniz.
Mutlu demiyorum bakın mesut olursunuz, mest olursunuz, . .

". . çantasında kalmış az bir hakikat artık / insan kendine yanmış, eşyaya aşık, . " Lisede edebiyat dersinde hep ismini ezberlediğimiz fakat hiç okumadığımız, Ziya Osman Sabanın çocukluk özlemini, anılarını, küçük mutluluklarını, en ince ayrıntısına kadar İstanbulu anlattığı birbirinden güzel hikayelerin yer aldığı bu kitap okurken beni çoğu zaman gülümsetti.
İlk bölümündeki hikayelerinin ikinci bölümdekilere göre daha etkileyici daha güzel olduğu bu kitabı, küçük mutluluklara tebessüm etmek isteyen, eski İstanbulu yaşamak isteyen herkesin okumasını tavsiye ederim.
Kitap bittiğinde kapağını bambaşka bir huzur ve tebessümle kapattım, Selim İleri'nin deyişiyle "sonsuz duyarlıklar ustası" şair ve hikayeci edebiyat çevresindeki dostlarının hep temiz yürekli, iyi, mütevazı gibi sıfatlarla andığı, kendi gibi iyi bir insan olarak bilinen şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın en yakın arkadaşı Ziya Osman Saba'nın hikayeleri var bu kitapta.


Her hikayede yazardan bir parça var çünkü yazar kendisinden yola çıkmış yazdıklarında, Örneğin kıraat dersinde okunan parçada Ziya kelimesi geçince mutlu olan bir öğrenci var, "Bıraktığım İstanbul" yazarın kısa Ankara macerasında duyduğu sıla özlemini edebiyatçı dostlarına da selam göndererek büyük bir incelikle anlattığı bir hikaye.
Cahit ve Yaşar Nabi isimlerini sıkça görüyoruz,

Her ne kadar hikaye olarak kategorilendirilse de metinlerin çoğunu anı türüne sokmak da mümkün.
Yine de kurmaca kendini hissettiriyor, Özellikle Ziya Osman Saba'nın uzun cümlelerden oluşan lirik, coşkulu, etkileyici anlatım dili edebiyat kelimesinin hakkını sonuna kadar veriyor.
Bunun yanında ikinci tekil şahısla yazılmış bir hikayeyi de ilk defa okudum sanırım,

Okumak başlıklı metinde okuma serüvenimizin yazarla ne kadar benzer olduğunu görüp sevindim.
Sanırım çoğu kitap sever benzer yollardan geçmiştir,

Çok sevdim gerçekten, Bundan sonra kolay kolay öykü kitabı beğenmem, Ayrıca yazarın da içinde bulunduğu Yedi Meşaleciler topluluğundaki edebiyatçıların eserlerini okumaya özen göstereceğim.


Burada her şey, herkes birbirine gülümsüyor, Hiçbir ihtiyar, hiçbir çirkin, hiçbir düşünceli insan resmi yok, Adeta bu fotoğrafhaneye sevinçsiz hiçbir insan ayak atmamış, Yahut fotoğrafçı, bir muvaffakiyet sırrı olarak, makinesinin karşısında candan gülümseyemeyecek müşterisinin fotoğrafını çekmemiş

Saba'nın öyküleri, şiirleri gibi içimize apayrı bir hüzün veriyor.
Gençliğimizi, bütün mutlulukların yarım olduğunu, insanoğlunun yalnızlığından ne etse kurtulamayacağını, dünyamızın sevgiden, anlayıştan uzak bir dünya olduğunu söylüyor, daha doğrusu duyuruyor.
Kitap boyunca buruk bir tat hayallerimizden ayrılmıyor, Ama bu, Saba'nın Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi'ndeki hikâyelerini defalarca okumamıza engel değil, O hikâyelerdeki biricik kahramanın hepimizden bir şeyler taşıdığını anlıyoruz,

Oktay Akbal Benimle, Ağustosun son günlerinden, Eylülün ilk günlerine geldi Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi.
Her bir sayfası eskilerinli yılların İstanbulu kokuyordu, Sokaklar, dükkanlar, insanlar ve daha niceleri, . . Öyküden çok, Ziya Osman Sabanın günlük yaşantısını okuyor gibiydim kitap boyunca, Hayatın içinden, eskilerde güzel bir gezintiye çıkaran, okuru dinlendiren bir yapıttı, Dinlediğim. Sesli kitap olan bu hikayeye hayran kaldım, Tasvirler bu kadar mı güzel olur, yalnızlık tanınmamışlık bu kadar mı iyi olur Çevreye uyum sağlayamamak da cabadı.
. Tüm duyguları kısacık hikayede toplamış, . . Kısacık hikayede Kalemine binlerce kez hayran kaldım, . . Yedi Meşaleciler Hareketinin kurucularındandır, Şair olarak ün kazanan edebiyatçı, küçük hikâye türünde de eserler verdi,Marttarihinde İstanbulda dünyaya geldi, Babası Binbaşı Osman Bey, Paris askeri ateşesi idi, Sekiz yaşında iken annesini kaybetti, Bu kaybın hüznünü hep hisseti ve eserlerine yansıttı, Ziya Osman, dokuz yaşında yatılı öğrenci olarak kaydedildiği Galatasaray Lisesindende mezun oldu, İlk şiiride, lise öğrencisi iken Servet i Fünunda Ziya imzasıyla yayımlandı, Lisede bir yıl sınıfta kalınca bir alt sınıftaki Cahit Sıtkı ile tanışma fırsatı bulması, edebiyat dünyasında ender görülen bir dostluğun oluşmasını sağladı.
Dostu Cahit Sıtkının öğrencilik yıllarından itibaren kendisine yazdığı mektupları bira Yedi Meşaleciler Hareketi'nin kurucularındandır.
Şair olarak ün kazanan edebiyatçı, küçük hikâye türünde de eserler verdi,Marttarihinde İstanbul'da dünyaya geldi, Babası Binbaşı Osman Bey, Paris askeri ateşesi idi, Sekiz yaşında iken annesini kaybetti, Bu kaybın hüznünü hep hisseti ve eserlerine yansıttı, Ziya Osman, dokuz yaşında yatılı öğrenci olarak kaydedildiği Galatasaray Lisesi'nden'de mezun oldu, İlk şiiri'de, lise öğrencisi iken Servet i Fünun'da Ziya imzasıyla yayımlandı, Lisede bir yıl sınıfta kalınca bir alt sınıftaki Cahit Sıtkı ile tanışma fırsatı bulması, edebiyat dünyasında ender görülen bir dostluğun oluşmasını sağladı.
Dostu Cahit Sıtkı'nın öğrencilik yıllarından itibaren kendisine yazdığı mektupları biraraya getirmesi ile ilk basımı'de yapılan Ziya'ya Mektuplar adlı ünlü kitap oluşmuştur.
'de altı lise arkadaşı ile birlikte Yaşar Nabi, Sabri Esat, Cevdet Kudret, Vasfi Mahir, Muammer Lütfi, Kenan Hulusi Yedi Meşale isimli ortak kitap yayımladılar.
Ziya Osman, kitabın başarısı üzerine Yusuf Ziya'nın desteğiyle çıkarılan ve yayımı sekiz ay süren aynı isimdeki derginin kurucu yazarları arasında yer aldı.
Ömrü boyunca topluluğun şiir anlayışına bağlı kalan tek Yedi Meşaleci oldu, Derginin kapanmasından sonra şiirlerini Milliyet ve İçtihat'ta yayımlattı, Varlık Dergisi'nin kurulmasından sonra ise metinlerini orada yayımlatmaya başladı, Sinir hastası olan kuzenine aşık olan Ziya Osman, ailesinin itirazlarına rağmen liseyi bitirdiği yıl onunla evlendi.
yıl süren bu evlilik mutsuz ve karamsar olmasına yol açtı, Yüksek öğrenimini'da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı, aynı yıl İstanbul'da askerliğini yaptı, Hukuk eğitimi sırasında bir yandan da Cumhuriyet Gazetesi muhasebe servisinde çalışan Ziya Osman Saba, çalışma hayatınayılında girdiği Emlak ve Eytam Bankası'nda uzun yıllar devam etti.
yılında ilk eşinden ayrıldı, Aynı yıl, Yedi Meşale'den sonra ilk kitabı olan Sebil ve Güvercinler adlı kitabı yayımlandı, ABC Kitabevi'nin yayımladığı kitaptaşiiri yer almaktaydı, Ertesi yıl, çalıştığı bankada tanıştığı Rezzan Hanım ile evlenerek yavaş yavaş karamsarlığından kurtuldu, Bu evlilikten Orhan ve Osman isimli iki oğlu oldu, Ziya Osman Saba, bankası tarafından Ankara'ya tayin edilmesi üzerine bir süre bu kentte yaşadıysa da İstanbul özlemi nedeniyleyılında bankadaki görevinden ayrıldı.
İstanbul'da Milli Eğitim Bakanlığı Basımevi'nde tashih şefi düzeltmen olarak çalıştı,'de ikinci kitabı Geçen Zaman yayımlandı, Varlık Yayınları tarafından basılan bu kitap, şairin "Sebil ve Güvercinler" kitabındaki şiirlerlearasında yazdığı şiirlerin biraraya getirilmesinden oluşuyordu.
'de geçirdiği bir kalp krizi nedeniyle bu işi de bırakmak zorunda kalan Saba, yaşamının geri kalanında arkadaşı Yaşar Nabi'nin sahibi olduğu Varlık Yayınları'nın kitaplarını evinde basıma hazırlayarak geçimini sağladı.
İlk hikâye kitabı Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi'de yayımlandı,Ocakgünü İstanbul'da bir kalp krizi sonucu Kadıköy'deki evinde hayatını kaybeden şairin Nefes Almak adlı şiir kitabı ile Değişen İstanbul adlı hikâye kitabı ölümünden sonra basıldı.
Eyüp Sultan'daki aile mezarına defnedilmiştir ancak mezar bugün kayıptır, sitelink.