Read For Free بازگشت «از» بهشتی، بازگشت «به» بهشتی Put Together By محمد سروش محلاتی Issued As Hardbound
چقدر که نمی توانم با سخنرانی
های سروش محلاتی ارتباط برقرار بکنم در عوض با کتاب هایشکه عمدتا پیاده شده همان سخنرانی هاست : ارتباط برقرار می کنم. در کار های نویسنده صورت بندی مسئله و نحوه پرداختن به آن برایم جذاب است. مفید و مختصر می گوید و بر خلاف سایر هم صنفانش تا حد خوبی از اطناب پرهیز می کند. و نکته آخر اینکه واقعا محققانه سخن می گوید و این مورد آخر در این کتاب پر رنگ بود.
اینها را بگذارید کنار شخصیت جذاب و راز آلود بهشتی تا ارزش کتاب مشخص شود. واکاوی در شخصیت و اندیشه شهید بهشتی از میان اندک آثار باقیمانده و سخنرانی های سال های نخست انقلاب بسیار با اهمیت است. از آن جهت که مشخص شود چه میزان از آرمان های نسل اول انقلاب توسط همان نسل از بین رفت! بخش خوب و جدید این کتاب مقایسه اصول قانون اساسی اولیه و نسخه تجدید نظر شده آن است. نویسنده نشان می دهد دقیقا همان نقطه نظراتی که بهشتی می ایستاد و از آنها دفاع می کرد در سالتغییر کرده. مباحثات آن ها در مجلس خبرگان قانون اساسی پر از نکات ریزی است که می تواند سر نخ های جریانات سیاسی سال های بعد باشد.
این کتاب هم مانند اکثر کتاب های سروش محلاتی گرداوری شده مجموعه مقالات وی است. و در میان این مقالات مقاله های ضعیف و یا محتوای نه چندان جدید هم دیده می شود. کتاب نکات قابل توجه را درباره فاصله قانون اساسی و تغییرات ان با اندیشه های و ارا شهید بهشتی ارائخه دادده و همیچنین بخشی از اندیشه شهید بهشتی را تشریح کرده است اما ایرادی که من در کتاب دیدم در انتهای ان هست که بخش مربوط به حدود اختیارات حکومت اسلامی در جلوگیری از منکر و مقابله با فساد و فحشا بود در این بخش توضیحات کامل نیست و اینطور به نظر میرسد که یا نویسنده مایل نبوده است اندیشه شهید بزرگوار را بیان کند یا که ملاحظاتی درکار بوده است در مجموع مطالعه کتاب دید جدیدی به من درباره قانون وحاکمیت قانون و حاکمیت قانون بد داد این کتاب شامل سلسله مقالات سال های اخیر درباره شهید بهشتی و آراء و سنت های فکری و عملی ایشان در عرصه های گوناگون اسلام شناسی وظایف شئون و حریت صنفی روحانیت قانون اساسی مسائل قوه قضاییه و حکومت اسلامی است با بررسی و ارزیابی اندیشه شهید بهشتی در قانون اساسی درصدد یافتن پاسخ این پرسش است که نسبت ما با آن اندیشه ها چیست در کجا از آنها بازگشت کرده ایم و چگونه می توان به آنها بازگشت.