Find The Geography Of Good And Evil: Philosophical Investigations Written By Andreas Kinneging Textbook
to the fashionable view in the Western world, good and evil are objective aspects of the world, contends the Dutch philosopher Andreas Kinneging in this latest entry in ISI's "Crosscurrents" series.
Good and evil are not figments of the mind or the subjective creations of men they are inherent in creation, They are not to be invented, but discovered, Thus, just as a geographer maps the physical globe, the geographer of good and evil must map the universe of good and evil.
This, of course, is precisely what the tradition of classical and medieval natural law maintains,
Kinneging contributes to that tradition by reformulating and defending its central insights in a way today's readers will understand and find persuasive.
Kinneging lays out the metaphysical and epistemological foundations of virtue and vice and discusses the merits of alternative moral notions, such as 'duties' and 'rights'.
He contrasts the traditional, natural law view of the family with the modern view, And in a long chapter on conservatism he establishes that true conservatism consists in a defense of the classical and medieval natural law tradition against newfangled views derived from the Enlightenment and Romanticism.
"The Geography of Good and Evil" establishes Andreas Kinneging as one of contemporary Europe's wisest and most insightful moral philosophers.
This is the book that I edited for ISI Books, Net als Vermeers geograaf, tarcht de Leidse hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging de wereld in kaart te brengen, Niet de wereld van landen en zeeën, maar die van goed en kwaad, van beschaving en barbarij, van vrijheid en tirannie.
Het boek opent met een verdediging van de klassieke deugdethiek, Vervolgens komt de vraag aan de orde wat nu eigenlijk een goede samenleving is, De fundamentele rol van gezin en familie wordt beschreven, alsook die van andere maatschappelijke verbanden, De markteconomie wordt tegen het licht gehouden, de onmisbaarheid ervan, maar ook de gevaren en grenzen, Ten slotte wordt de staat in ogenschouw genomen, Zonder sterke staat heerst anarchie, Mar de sterke staat kan zelf ook gemakkelijk een gevaar worden, wanneer hij tirannieke trekken ontwikkelt, Hoe kunnen orde en vrijheid worden behouden Kinneging gaat in zijn esays op zoek naar antwoorden op de vragen van goed en kwaad waarvoor wij ons in deze tijd gesteld zien.
Een zeer actueel boek over wat in hoge mate tijdloze kwesties zijn,
Recensies
Dit boek is eigenlijk een verzameling en bewerking van verschillende reeds eerder verschenen geschriften van de schrijver, hoogleraar rechtsfilosofie, medeoprichter van de conservatieve Edmund Burkestichting en bekend woordvoerder van 'nieuw rechts'.
Volgens de schrijver zelf bevat het zware kost die alleen in volle rust bestudeerd kan worden, Deze opgave is vandaag voor velen te veel gevraagd zijn door de zoals hij zegt heersende oppervlakkigheid in pers, onderwijs, universiteit en politiek.
Aanvankelijk was Kinneging VVD een fan van de ideeen van de Verlichting, Door zijn studie van de klassieken en het vroege christendom kreeg hij echter veel kritiek op het aan de Verlichting eigen optimisme en bekeerde hij zich tot het conservatisme, dat de mens van nature geneigd acht tot alle kwaad.
Geneigd, niet gedoemd! Hij moet hulp zoeken om goed te leren leven, Het is duidelijk dat de
liberalen op de positie en de taak van sociale verbanden, vooral van de staat, een heel andere kijk hebben als de conservatieven.
De schrijver meent dat we terug moeten naar onze bronnen: Oudheid en het vroege chistendom, Boeiende maar niet eenvoudige bijdrage tot de gedachtevorming rond het neoconservatisme,
Mr. drs. W. M. Westerhuis Ik maakte voor het eerst kennis met dit boek toen we met filosofie de deugdethiek behandelden, We kregen wat gekopieerde pagina's en het fijne doorwrochte taalgebruik maakte zo'n indruk dat de titel Geografie van goed en kwaad me altijd is bijgebleven.
En nu heb ik het uit, Drieeneenhalve week van m'n leven die ik nooit meer terugkrijg,
Dit boek kan je op meerdere manieren beoordelen, Een poging. Tldr: lees het alleen als je wat hebt met filosofie,
Het is misschien het eerlijkst om dit boek te nemen als het is: een verslag van een van het geloof gevallen filosofisch wetenschapper die gaandeweg zijn onderzoek drastisch zijn visie moest herzien en nu tracht om zijn standpunt voor vakgenoten inzichtelijk te maken.
Enkele punten die hij maakt de tirannie van de meerderheid in het Nederlandse politieke stelsel, de inperking van vrijheden door het ontstaan van de verzorgingsstaat zijn scherp en ook nu nog relevant.
Maar de aap komt wel erg laat uit de mouw, Pas in het op twee na laatste hoofdstuk presenteert hij de voor zijn zienswijze zo essentiele argumentatie dat er een absoluut ethisch Idee moet zijn.
Door dat gedraai om de hete brij mis je in de eerdere hoofdstukken de grondslag voor de genoemde deugden en klinkt alles nogal arbitrair er wordt veel gesteld en weinig getoond of logisch beargumenteerd.
Het geheel leest zodoende niet meer als een wetenschappelijke verhandeling maar als een willekeurige collectie persoonlijke mijmeringen, Niets mis mee, maar de titel deed mij anders vermoeden bij een geografie denk je aan een gedetailleerde verkenning en dat was dit niet bepaald.
Uit de verantwoording bleek overigens dat veel hoofdstukken al eens als opinieartikelen of tijdschriftartikelen zijn gepubliceerd, Hoewel er hier en daar blijkbaar wel wat aan getornd is, blijft het geheel enerzijds teveel en te weinig samenhang hebben, Te weinig samenhang doordat de opbouw als een taart in elkaar zakt richting het einde, te veel samenhang omdat hele alinea's en favoriete zegswijzen tot in den treure worden herhaald.
Ze zeggen wel eens dat biomedici proefschriften maken die niet meer zijn dan wat geprinte artikelen met een kaft dit is dan wel geen proefschrift maar het voelt precies zo.
De geografie is zo nogal selectief en op sommige punten niets meer dan een beroep op de authoriteit van de oude Grieken en Romeinen.
Verder blijkt het taalgebruik na tien jaar toch wat minder bewonderenswaardig dan ik dacht, De auteur schuwt er niet voor terug om andere filosofen van droogheid of onjuist taalgebruik te beschuldigen, maar bezigt zelf ook veel onnodige buitenlandse vaktaal als ik nog een keer noblesse oblige hoor.
. . en spreekt zeker in het begin de lezer dikwijls belerend toe, Dat alles getuigt van weinig respect voor de tijd en aandacht die je stopt een boek als dit,
Vanuit het perspectief van een christen, die al deze materie via CS Lewis al tot zich heeft genomen, is het vooral veel geblaat en weinig wol.
In 'Miracles', 'Mere Christianity' en 'The four loves' wordt precies hetzelfde gepresenteerd op een bondige en overtuigendere wijze, Lewis toont daarbij nog meer respect voor de lezer en doet nimmer beroep op de moraliteit of de verstandigheid van de lezer om het met hem eens te zijn maar laat wel de consequenties van gedachtenkeuzes zien.
Het begrip dat Kinneging van religie heeft, schiet verder duidelijk te kort, Dit wordt op meerdere momenten pijnlijk duidelijk als Kinneging de plank misslaat bij het duiden van Jezus' ideologie, De Bijbel is helemaal niet zo vreselijk gezagsgetrouw, het christelijke begrip van liefde omvat juist ook de publieke sfeer en love the sinner, hate the sin is een verwerpelijke leer die pertinent Onbijbels is iets over splinters en balken.
Hoewel het grappig is dat Kinneging nog maar eens onderstreept hoe stompzinnig het gescherm met 'Joods Christelijke wortels' door de liberale partijen is want bepaald niet in lijn met hun Verlichtingsdenkbeelden, geeft hij zelf ook geen blijk van diepgaande kennis van die wortels.
Ja, en dan zijn we bij mijn laatste lezersblik gekomen, namelijk die van de eenentwintigsteeeuwse wereldburger, Het concept ongelijkheid en diversiteit lijkt niet geheel geland te zijn bij Kinneging, Leuk en aardig dat in Amerika de regering niet te veel macht heeft, maar de sociale verschillen zijn enorm, Ik begrijp dat gelijkheid voor iedereen nadelen heeft, maar hoe kan je het feit verantwoorden dat er een onderklasse is Kinneging benoemt dat soort aspecten helemaal niet.
Ethiek bevat zich niet in een vacuum! Uit zijn opmerkingen over lager geschoolde vakmensen en het onderscheid tussen de aristocratie en het volk blijkt toch ook een flinke dosis privilege.
En als het om diversiteit gaat inbestond het woord gendernormatief nog niet, maar het vat mooi de kern van de hoofdstukken over het gezin samen.
Hij haalt er de Bijbel ook nog eens lekker bij, en presenteert een geheel wereldvreemde visie verdedigt hij oprecht de visie dat mannen meer seksuele drive hebben en in tegenstelling tot de vrouw zonder commitment seks kan hebben en dus ook niet verplicht moeten worden tot monogaam gedrag Gewoon tenenkrommend zeker zonder duidelijk framework waarin zijn visie logisch is die visie lees ik ook niet in de Bijbel.
Misschien moet hij zich maar bij het constitutioneel recht houden, die hoofdstukken waren veel overtuigender, En passant zet Kinneging ook nog even de sociale wetenschappen weg als astrologie, dus deze man wordt inderdaad niet gehinderd door enige kennis van zaken.
Dit is een boek waarmee je in gesprek moet, een pen en een stuk papier zijn eigenlijk wel vereist tijdens het lezen.
Ik ben het op veel punten oneens met Kinneging, maar in de kern geloven we wel beiden in dezelde Idee, Het was een bijzondere ervaring om me een tijdje te verdiepen in een zo vergelijkbare en tegelijkertijd zo verschillende denkwereld, .