Capture Havariler (1972-1983) Originated By Gün Zileli In Electronic Format

Zileli'nin kuruluşundan itibaren içinde olduğu, illegal, legal, yeniden illegal, yarı legal süreçlerinin tamamında, adam olarak yer aldığı Proleter Devrimci Aydınlık, Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi, Türkiye İşçi Köylü Partisi ya da kısaca Aydınlık Hareketin hikayesi bu kitap.


"Havariler" ismiMart'ta "peygamberi" öldürülen siyasetlerin,Eylül'e kadar devam eden takipçileri için kullanılıyor Zileli tarafından, Aydınlık Hareketi ise "peygamber" Doğu Perinçek sağ olduğu için ilginç bir şekilde Havariler tarafından sürdürülmüyor aslında.
Yani bir Havari değil Zileli, . . Ama hareketin reel siyaset sahnesinde attığı taklalar, yaptığı dönüşler, devrimcilikten uzaklaşıp "büyükler ligi"ne girebilmek için sağcılaşması Zileli'yi "biz ne yapıyoruz yahu" aşamasına getirmiş.


Sovyet Revizyonizmi diyerek yola çıkan hareket Maoculuk üzerinden Stalin'i savunurken Zileli giderek antistalinist oluyor, MDD çizgisinden yol çıkıp askeri bir darbe ile kurulacak 'sol' rejime umut bağlayan hareket içindeki Kaypakkaya'nın eleştirileri Gün Zileli'ye yıllar sonra ulaşabiliyor ilginç şekilde.
Kemalizm eleştirisi onu Maoculuktan da uzaklaştırıyor, . .

Lakin tüm bunlara rağmen, Zileli'nin anıları, anı olmaktan dolayı da anakronik, Yani bugünün perspektifi ile geçmişe bakılarak yazılmış metinler, Bu nedenle de Aydınlık Hareketine yönelik eleştilerin tamamı, Zileli'nin'de muhalefete geçmesinden sonra edindiği görüşler, düşünceler ile oluşturulmuş.


Hareketin. adamı olan, kendisini pek yetenekli, mahir, becerikli bir siyasetçi olarak anlatmasa da hem bileğinin hakkı ile, adamlığı üstlenen, hem de siyasal hareketin önderi olan Perinçek ile kurduğu akrabalık bağı ile perçinleyen Zileli'nin Aydınlık Hareketine dair eleştirileri, ilginç bir şekilde, yanlış yaptığı, yanlış bir karar aldığı, yanlış bir adım attığı için Doğu Perinçek tarafından eleştirilince aklına gelen şeyler.
. . Bu da Zileli'yi neredeyse kariyerist bir aktör olarak gösteriyor anılarında,

Eleştirilerini dile getiriyor, sert bir şekilde eleştiriliyor, geri adım atmaya zorlanıyor, parti siyasetine uyması için, . . hizzaya gelmesi için uyarılıyor, partiyi kuruluştaki kadar devrimci görmüyor ve bunu fırsat buldukça dile getiriyor ama bir türlü "kale"yi terketmiyor.
'de Sivil Toplumcular Gülay Göktürk, Metin Göktürk, Alper Görmüş, vs, hareketi terk etmek için eleştirilerini dile getirince kaleme aldığı yanıt metninde partiyi savunup "kaleyi yıkmayalım, onarıp güçlendirip, içerden dönüştürelim" diye yazması da bu "kale"yi terketmeme haliyle ilginç şekilde örtüşüyor.


Zileli'nin geriye dönük eleştirisinin içinde sık yaptığı bir şey
Capture Havariler (1972-1983) Originated By Gün Zileli In Electronic Format
daha var, Özellikle bireyin toplumsal değişim süreçlerindeki rolü ile ilgili olarak kafası çok karışık gibi,

Mesela. sayfadaMayıs öncesi tabandan aldığı izlenimleri aktaran ve aldıkları kararın yanlış olduğunu söyleyen parti yöneticilerinden birinin Merkez Komitesi'nin kararını nasıl değiştirdiğini anlatıp "Bu olay ideolojik konularda değil ama, pretiğe ilişkin kritik alanlarda, tek bir kişinin bile kararlı bir tutum takınarak gidişatı tersine çevirebileceğinin güzel bir örneğidir.
"
dedikten sonra çok değil üç sayfa sonra, sayfada "zafere değil felakete yaklaşan bu arabayı durdurmaya kimsenin gücünün yetmeyeceği açıktı, Bu yüzden 'tarihte bireyin rolü'ne inanmak zordur, Bireyin topluca omuz verdiği yapılar bir kere oluştuktan sonra bireylerin tek tek iradesi beş para etmez artık, " yazabiliyor.

Kitaba dair bir diğer sorun da Zileli'nin kişisel geçmişindeki ciddi dönüşüm ve kararların ilerleyen dönemlerdeki etkilerinden kaynaklanan bir kızgınlık içermesi belki de.
Yıllarını omuz omuza geçirdiği arkadaşlarının, liderinin hatta karısının yani hem literal olarak hem de geniş anlamı ile ailesinin "kirli çamaşırlarını" ortalığa saçacak kadar "kızgın" durumda Zileli.
Anılarını yazarken o kızgınlık ilginç şekilde Oral ve İpek Çalışlar'ın çocuğu Reşat Çalışlar'ın durduk yerde altını kirletiyor olması ya da Doğu ve Şule Perinçek'in oğlu Mehmet Perinçek'in tüm çocukların oyuncaklarını çekiçle kıran ve ortaya konan yiyeceklerin hepsini birden ağzına atıp kimseyle paylaşmayan bir zorba olması gibi deyim yerindeyse "bel altı" vuruşlar yapabiliyor.


Her şeye rağmen Zileli'nin anıları bir siyasi hareketin gürül gürül eleştirildiği, üstelik içinden gelen, yöneticisi hatta.
adamı olan biri tarafından, için iş yüzünü bilerek eleştirildiği bir metin olarak çok önemli bir eser, Gün zileli havariler'demartdarbesi sonrası siyasi atmosferi kişisel anıları üzerinden ele alıyor,darbesi ve sonrasının sol için yarattığı yıkımı apaçık gözler önüne seriyor.
kuşağının sorunlarını, sol örgütlenme ve parti anlayışını mükemmel bir anlatımla sunuyor bize, Sol'un ve işçi sınıfınındönemi politizasyonunu, başarı ve başarızlıkları, acımasız sayılacak bir eleştiri ve özeleştiriyle okuyanların dikkatine sunuluyor.
Kitabın adının öyküsünü şöyle ele alıyor yazar:'in enkazını devralan ve önderlerini kaybeden örgütlerin takipçileri, tıpkı isa'nın ölümünün ardından ortaya çıkan havarileri gibi, kendi sol yorumlarını kitlelere taşımaya başladılar.
“Gün Zileli, herhangi birli, . . değil. Aydınlık hareketinin kurucu kadrosunda yer alan,ler boyunca bu hareketin önderlerinden olan,lerin ardından anarşizme yönelen bir figür, Bunca kariyerin ve badirenin ardından, hatıratındaki sakınmasız ama dürüstlüğü gözeten tutum bilhassa değer kazanıyor, İhtilaflı olduğu ya da sonradan ihtilafa düşeceği kişilerle ilgili bahislerde soğukkanlılık gösteriyor Zileli, Karalayıcı, ifşa edici bir üsluba asla iltifat etmiyor, . . Kişisel ve politik özeleştirellik bakımından geniş görüşlü kendisine ve geçmişine mesafeli bakmaya çalışan samimi bir muhasebeyle karşı karşıyayız.
Manipülatif, indirgeyici, yaşananları ereksel bir çizgisellik içinde anlamlı kılmaya çalışan bir metin değil elinizdeki kitap, İyi bir hatırattan bekleneceği gibi, kendisi ve hayatı üstüne gerçekten düşünen bir yazarın elinden çıkma, . . ”
Tanıl Bora "Böylece bütün teorik tutarsızlıkları "halletmiş" ve teorik formülasyonları selamete çıkartmıştık, Diyebilirim ki bu, benim sayemde olmuştu, Yani ben, TİİKP'nin devrimciliğinin sona erdirilmesine ve Türkiye Devleti'nin yardımcı gücü haline gelmesine yol açan muazzam önemde teslimiyetçi bir karara teorik zemin hazırlanması noktasında başrolü oynamıştım.
Zaten bundan sonra TİİKP iflah olmadı, Devrimcilik dönemi bitmiş, teslimiyet, hatta Türkiye devrimci ve işçi hareketine ihanet dönemi başlamıştı, "
s.Aferin. İyi halt yemişsin

"Aydınlık hareketi, "üç dünya siyaseti" ve "büyük güçler platformu"na tırmanma yönelimiyle, yanlışıyla doğrusuyla egemenlerin baskı siyasetine direnen soldan ve yoksul halk yığınlarından, işçi sınıfından kopmuş, karşı saflara geçmiş, sınıf ihaneti yönünde gittikçe daha dev adımlar atmaya, gittikçe daha fazla devletin işbirlikçisi bir örgüt haline gelmeye başlamıştı.
" s.


Üç Dünya Teorisi üzerine: "Dünyanın en berbat, en teslimiyetçi teorisini, son derece parlak bir şekilde savunmuş, ne yazık ki, hayatımın bu en parlak konuşmasını, benim için ömür boyu yüz karası olacak bir teori için yapmıştım.
s.

"Devrim gibi büyük bir davanın takipçileri olma iddiasıyla yola çıkan bizler, on bir yıl içinde, ruhen ufala küçüle, devrim düşmanı güçlerin bilfiil yardımcılığı görevine adaylığını koyan küçük bir siyasi güç haline gelmiştik.
"
s."Ömrümün on beş yılı hızla geçti gözümün önünden ve o anda nasıl adım adım devrimcilikten teslimiyetçiliğe sürüklendiğimi idrak ettim.
. . İhbarcı bir siyasete o güne kadar ortak olmuştum evet"
s,

Yediği herzeler bini geçmiş, yirmi küsur yıl sonra itiraf edip günah çıkarmakla geçmişi herkesin huzurunda temize çıkarmaya çalışmış.
Solculuk, devrimcilik, komünistlik namına bu kadar, kendi anlattıkları kadarıyla, yerin dibine geçmiş birine ne dememizi bekleyebilir son dönem anarşistliğini bir yana koyarsak Elbette, beni ve Marksizmi örnek almayın.
Aman ne güzel!

Her işi, başkalarının iradesi, yönlendirmesi altında yaptığını söylüyor, ama bakınız bu adam, bu hareketin yıllarca organizasyondan sorumlu ikinci kişisi.
"Politik dünyanın kodlarından uzak olduğunu" iddia etmesi saçma, Ayrıca teorik konularda da suçu çoğu zaman başkalarına atışı da inandırıcı değil, yine aynı şekilde bir dönem ajitasyon işlerini yürütmüş birinden söz ediyoruz.
Öyle, ben suçsuzdum, filan diyemez, Yıllarca her yanlışlığı görüp, sonra yapılan kabahatleri sadece yakın partili çevresinde konuşup eleştirip, partide kalmayı sineye çekiyorlar, Ne yapalım, bunu yaptığın için madalya mı takalım

Ne yapmaya çalıştığı ortada galiba, Anarşist ya, kendiyle birlikte bütün sol tarihini gömmeye çalışmış,

AYDINLIK'tan düzgün bir adam çıkmayacağının bir diğer kanıtı, . .


bi de "yılının sonlarına doğru Vietnam, Kamboçya'yı işgal edip, Pol Pot'u ve Kızıl Kmerleri devirdi.
"
s.Oysa yılın başında oldu olay, Devrimciliğe öykünen insanların çok yakın tarihini,Gezi olaylarının içinde olan benim bugünkü yaşlarımdahareketinin içinde bulunmuş ve hala hayatta olup tivit atan birinden okumak bir kere bence çok kıymetli.
Bugünkü paranoyalar için de geçmişten bir turnusöl kağıdı, Bu özeleştirel bakışa karşı da eleştirel gözlükler takılıp okunduğunda örgütlenmeye, fikirlerin ifadesine, özgürlüğe, özgürlüğün anlamına, hatta hayatın gayesine dair geçmişten çıkarılacak birçok ders ve not tespit edilebiliyor.
Samimi, çünkü tarafsız olduğunu iddia etmiyor bence, Hatta ideolojik alanda sübjektif görüşlerin peşinden koşuyor bazen sanırım, tabi bu yüzden ben yine kendi süzgeçlerimden damıttım elbette.
Zileli, kariyerizm diye tanımladığı şeye hakikaten karşı durduğu görüldüğü için, hatta, adamlıkta daha rahat olduğu için de söyledikleri bir tık daha zemine yakın, sade ve güvenilir,

. sayfada kendine yaptığı en oturaklı eleştirinin ucunun belleğe dokundurulması ama aslında tabi çok yavan bırakılması, Gerçi oradaki itiraf bile cesaret ister sonuçta,. sayfalarda tüm kitapta anlatılanların üstüne "lider" imajının anlatımının sağını solunu düzeltmek ve bütünlük katmak, kişilerin bireysel davranışlarının, geçmişlerinin, aile yapılarının kendi hareketleri ve genel olarak hareketler içindeki önemine değinerek anlatılanlar içinde önemini bilerek veya bilmeyerek tayin ederek altını çizmesi yine ondan bir süre önce cinsel arzulara ve sosyal kodlar karşısındaki iradei duruşumuza dokundurması da kitabın ayağını sadece ideolojik alandan ve siyasetin kendinden başka birkaç yere beraber basmasını sağlıyor.
Bu açıdan sadece kişisel bakış açısıyla tarih yazmış olmaktan ziyade, nispeten okuduklarının uçlarını başka okuduklarıyla da bağlamak isteyen okura kendince iplerin uçlarını veriyor.
Aslına bakarsanız ideolojiden özellikle kaçıyormuş ve yazısını basitleştiriyormuş gibi bir havası da var ama bu da sanki kendiliğinden aslında uğraşılan şeylerin kıymetiyle ilgili bir değer tayin etmiş oluyor, kafa karıştırıyor.
Yani o senelerde ne hacimde kitap okundu ve bilgi edinildi ki hareketin düşünsel/ideolojik/siyasi yanının özetini bu küçük kitapta verebildi Belki bu da elimize tutuşturulup takip etmemiz istenen iplerin uçlarından biridir.


Bir dönemi, o dönemin fikirlerini, çıkış şartlarından filan, veya fikirleri karantinada birbirinden bağımsız değerlendirmeye çalışmak yavan kaçtığına göre, insan aynı Kundera'dan komünist ülke tasavurlarını, her ne kadar direkt kendi şahsının hatıratları halinde olmasa da ciddi biçimde içselleştirecek kadar aldığı gibi, burda da direkt hayatın kendini gerçekçi bakış açısıyla ele alan Zileli'den tam da anlattığı döneme dair müthiş bir bakış açısı ediniyor.
Tabi Zileli'nin kendine çizdiği ütopik ve reelpolitikten nispeten uzak portreden aldığımız için yukarda da yazdığı gibi, bu tecrübelerin damıtılarak alınması önemli.
Örneğin kişi resmi tamamlamak istiyorsa hem MHPli ya da "sağcı" bir gencin hatıratlarını, hem de o dönemin siyasetinin ana elemanları Ecevit, Demirel gibi isimlarin o döneme dair notlarını okumalı.
Belki MİT arşivlerini de, : Kitaba bu şekilde bakabilmemi sağlayan şey kendi öz eleştirel tarafım değil kitabın kendi özeleştirel, samimi ve tarafsız olmaya çabalayan tarafı ise bir kat daha tebrik etmek gerek ama benim için ayırt etmesi zor.


İşin ilginci, eskiden daha hafif dokundurmalarım olan anarşist görüşün detayına bakmaya yüreklendirdi beni kitap, Hem bu açıdan, hem de kişisel olarak özeleştirelliği ve nedenselliği kuvvetle önde tutan Zileli'den diğer dönemlerin, yani bu kitabın önünün ve arkasının da tahlilini yazdığı kitapları da okumak istiyorum şimdi.
.