Get Your Hands On Zaman Yeli Authored By Gürsel Korat Offered As Digital Edition
akıcı bir dili vardı, Geçmişte bir zamanda insanların sürü psikolojisi ile neler yapabileceğini toplumların nasıl sekillendigini bir soylunun kişisel evrimi üzerinden anlatıyor.
Su gibi gitti. Kapadokya üçlemesinin ilk kitabı. Diğer ikisini
okumak için güzel bir başlangıç yaptırıyor, Her eserini büyük bir aşkla okuduğum yeni sevdam haline geldi Gürsel Korat, Sıralama olarak çok yanlış gitsem de şimdiye kadar Yine Doğdu Tan Yıldızı ve Unutkan Ayna'dan sonra üçüncü kitabı oldu okuduğum.
Zaman Yeli, Güvercine Ağıt ve Kalenderiye kitaplarıyla birlikte Kapadokya üçlemesinin ilk kitabı, Yakın süre içerisinde diğer ikisini de hızlı bir şekilde okuyacağım, Hem de büyük bir şevkle,
Zaman Yeli eseri Moğol İşgalleri sırasında Anadolu'yu ele alıyor, Kapadokya'daki mağara ve oyukların olmazsa olmazımız, hele bir de bağıra bağıra bir isyan , bir savaş hazırlığı varsa.
Gürsel Korat'ın en sevdiğim yönüyse okuyucuya hiç bir şekil tarih dersi verme çabasının olmamasıdır, Yaşanmışlık ve kurgular iç içe gidiyor adeta, Müslümanlar, Tahtacılar, Hristiyanlar, Museviler , Et Yemezler, herkes ve her renk bu kitabın içerisinde, İnsan okurken ister istemez o renkli Anadolu'yu canlandırıyor gözünde ve imreniyor, Azat edilmiş kör bir savaşçı ve sağır bir ressam ile başlıyor hikaye,hem de öyle bir başlıyor ki , daha kitabın başındayken biteceği akla gelip üzülme sebebi oluyor.
Bildiğimizden başka bir dünyası, başka bir dili, başka bir anlatım düzlemi var Gürsel Korat'ın, Hikayenin her yerinde farklı hikayecikler, farklı duygular, farklı olaylar var da sanki, bir yerde hepsi bir imbikten geçip aynı şişeye doluveriyor, Kapağını kapatırken kitabın, etkilenmemiş hissetmek mümkün değil, Bir de o son cümleler, . . Okuduğum en güzel finallerden biriydi sanırım, . . Kitap sona doğru gittikçe insanın boğazında bir yumruya dönüşüyor, “Geçmişi yeniden kuran” bir ütopya, . . İsyancılara karşı Selçuklu safında çarpışıp esir düşmüş kör askerle sağır kilise ressamının, Moğol istilası yıllarında Kapadokyanın yeraltı âleminde dinleri, mezhepleri kaynaştıran bir ortaklaşmacı hayatın ortaya çıkışına varan macerası.
Vücudumuzdaki her şey dünyayla yaşıttır, bu nedenle benim hem otuzdört yaşında hem de altı milyar yaşında olduğum doğrudur.
Zamanın geçişi, duruşlara benziyor, Zaman geçip gitti derken maddenin biçim ve yer değiştirdiğini söylemiş oluyoruz yalnızca çünkü zaman bir soyutlamadan başka bir şey değil.
Bu yüzden olmalı, Kapadokyanın geçip gitmiş zamanına, en az biçim değiştirdiği yerlerden girip çıktığımda kendimi tarihsel kurgu yapayım derken tarihsel zaman bulmuş düş definecisi gibi hissettim.
Dil ve zaman ilişkisi bir yazarın arkeolojik arka planıdır oradan hiçbir anlamı olmayan böcek ölüleri de çıkar, bir heykel de.
Günlük dilde ikona diyoruz, yeraltı şehirlerinden sözediyoruz, Haydar, Vasili veya Dimitri adlarını söyleyip geçiyoruz, Oysa tarihsel bilinçaltını biraz kazıyınca, doğada hiçbir şeyin yok olmadığını, yalnızca “biçim değiştirdiğini” anlamamız kolaylaşıyor.
Tıpkı bir noktadan diğer noktaya yer değiştiren hava akımı gibi: Yel gibi Zaman gibi, Zaman Yeli gibi. Umarım serinin diğer iki kitabı yüksek yıldızı hak eder, Zira beklentim yüksek, notum kıt, Gürsel Koratın Unutkan Ayna kitabını ilk okuduğumda, tarihsel kurgunun içine minik minik yansıttığı felsefi tadı çok beğenmiştim.
Zaman Yeli de yine aynı tarih, din, ırk, felsefe biçimleri içinde yazılmış çok özel bir kitap oldu benim için.
Dönemin siyasi, dini ve sosyolojik etkilerini çok güzel işlemiş bu kitabında da,
Konu olarak, Kör Leon ile sağır ressam Dimitrinin arkadaşlığı ile başlayan kitap Selçuklular zamanında Kapadokyadaki halkın yaşadıklarından bahsediyor.
Bahsetmesi de bu cümle kadar basit değil kesinlikle, Okurken yaşadığım heyecan çok keyif verici idi,
Mutlaka okunması gereken yazarlardan olduğu gibi, Hafif benzer tadından dolayı benim için ikinci bir İhsan Oktay Anar oldu,
Mutlaka okuyunuz
İnsanı sınıfsız kılmak, eşit olduğunu kabul etmek nerede başlar Beklemediğim kadar iyi bir kitaptı, Kurgutarih her şey vardı. Yazarı tanımıyorum fakat kendime görev edindim bir kitabını daha okumalıyım kesinlikle, Daha uzun olmalı ama. . Tam notumu veremiyorum tanımadığım yazarların kısa kitaplarına, Geçmiş, yaşanıp bitmiş bir düş, gelecek zaman, henüz varlığını bilmediğimiz için işimize yaramıyor, Zaman neydi Şimdi. Harika bir kitap. Halen etkisindeyim. Dili, karakterleri, kurgusu ve tarihi bağlantıları ile unutulmazlarım arasına girdi, Yazarımızın diğer kitaplarını da aldım, Meraktayım, hemen okuyacağım, Gürsel Korat,ta doğdu, Çocukluğu ve ilkgençliği Kayseride geçti, Yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesinde tamamladı, Çeşitli gazete ve dergilerde yazılar yayımladı, Bazı film projelerinde senarist olarak yer aldı, çeşitli üniversitelerde dersler verdi, .