Snag De Duik Edited By Sjoerd Kuyper Listed As Digital Copy
boek verdient vijf sterren, Het verhaal is bijzonder en mooi geschreven, de illustraties van Sanne te Loo zijn bijzonder mooi en de variatie van
vertelstijlen maken het boek speciaal.
Na het lezen van dit boek wil ik naar de Pontjesbrug en meer weten over de slavernij op dit paradijselijke eiland.
Ik zou leerkrachten van groepaanraden dit boek voor te lezen in de klas, Het biedt zoveel gespreksstof. Wát een prachtig boek met prachtig verhaal, Ik kan alleen maar zeggen: PRACHTIG! Wat een heerlijk verhaal over slavernij, liefde, Curaçao, zwemmen, het verleden, het lot, fantasie en zoveel meer.
Het is gebracht in vele stijlen, vele vormen en dat maakt het geheel zo rijk en rond,
't Is alsof ik even zelf op de pontjesbrug stond,
Mooi. Ik vond de experimentele vorm interessanter dan het verhaal zelf, maar mooi was het wel,
"Mila en Roly geven elkaar geen zoen en geen hand, Ze kijken lang naar elkaar, En in de lucht tussen hun ogen staan zoenen, kusjes als kolibries, met vleugeltjes die zó snel bewegen dat je ze niet kunt zien, kolibries die op Curacao blenchi's heten en die in Nederland in een kooi in de dierentuin wonen.
"
Een mooi verhaal, maar naar mijn mening niet de volledige potentie eruit gehaald,
Er zijn ontzettend veel flashbacks, wat het verhaal zo nu en dan verwarrend maakt, Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van verschillende lettertypen, waardoor ik sommige delen niet kon lezen, Ook zijn er stukjes in het boek die ik totaal niet relevant vond voor het verhaal,
Daarentegen, prachtige tekeningen die je fantasie prikkelen, Beoordeling:
uitsterren
Samenvatting:
Mila en Roly wonen allebei in Curaçao, hedendaags, Milas ouders zijn beide zwart en Roly heeft een zwarte vader en een witte moeder, maar voelt zich wel meer zwart, Als Rolys vader op een dag verdwijnt en Rolys moeder dan besluit terug te gaan naar Nederland, raakt Roly in paniek en besluit actie te ondernemen.
Hij geeft zijn dagboeken aan Mila en zij moet Rolys vader redden met de informatie die daarin staat, Mila vindt dat vreemd, want beste vrienden vertellen elkaar toch alles Of niet Ze besluit de dagboeken te lezen en probeert Rolys vader te redden.
Zal het goedkomen of blijft Roly voor altijd in Nederland
Recencie:
Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo hebben door middel van illustraties en tekst een erg mooi verhaal weten neer te zetten over het leven op Curaçao, het leven als zwarte jongere, maar ook het slavernijverleden van Curaçao en natuurlijk andere plaatsen in Amerika en de rol van Nederland daarin.
Ik denk dat de manier waarop dit is gebeurd ook zeker aansluit bij de doelgroep van het verhaal,
De plekken waarop het verhaal zich afspeelt, zijn erg goed uitgewerkt, beide in tekst en in illustratie, en dit zorgt ervoor dat de lezer zich goed kan inleven in het verhaal.
De karakters, echter, zijn ietwat oppervlakkig en daarom denk ik weinig herkenbaar voor kinderen, Op het moment dat er iets meer achtergrondverhaal aan de personages was gekoppeld, was het herkenbaarder en dus aantrekkelijker voor kinderen geweest om te lezen.
Conclusie:
De Duik van Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo is een erg goed boek, voor ieder kind en ook mooi om te lezen voor volwassenen om wat meer te leren over de geschiedenis van de slavernij, de slavenhandel en de rollen van verschillende landen in deze praktijken.
Het verhaal is mooi verteld én verbeeld en begeleid door de illustraties waan je je bijna in Curaçao, Wat mij betreft een echte aanrader!
"Het lijkt alsof er een brievenbus over haar hoofd is gezakt, ze kan alleen door de gleuf naar buiten kijken en gelooft alleen wat ze ziet.
" Dit verhaal heeft de xfactor, tijd, plaats en personages en het verhaal hebben samen die magische sprankeling waardoor je het niet meer kunt wegleggen.
De illustraties zijn wonderschoon en gaven mij het gevoel/idee daar deelgenoot van te zijn, Klasse! Bana kalırsa, hepimiz birer meleğiz, Ancak kanatlarımızı tıpkı sinek kuşları gibi öyle hızlı çarpıyoruz ki kimse onları göremiyor, Wat een mooi en bijzonder boek! Vooral de verschillende vertelwijzen van het verhaal vond ik erg verrassend, De duik is een verhaal dat verschillende tekstsoorten bevat: een gedicht, een lied, een toneeltekst, dagboekfragmenten, brieven, etc, Hierdoor is dit boek erg interessant om in te zetten bij taalgerelateerde vakken in groep/, Het is passend bij thema's als dromen, slavernij, reizen, water, geheimen, Caribisch gebied, etc,
Niet een boek om 'even' aan een leerling aan te bevelen, maar toelichting geven aan een leerkracht zal zeker voor een eyeopener zorgen! Hele mooie illustraties en een tof onderwerp: Curacao.
Het verhaal bestaat uit allemaal soorten tekst: dus een brief, krantenartikel, chatconversatie, script etc, Ik kwam er niet zo goed in, Het bleef een beetje hap snap voelen, Het einde was bijna helemaal in het Engels, Misschien wel origineel, maar ik denk niet dat ik dat als kind had begrepen,
Ergens tussen de twee en drie sterren, De Duik Sjoerd Kuyper
Ik vind dit een hele rare tekststructuur, Waarom is het soms als een scenario geschreven En dan komt er opeens een opstel tusesndoor, Er zit niet één verhaal in Mooie illustraties wel, Je weet ook niet wie wat leest, Is Roly nou al terug in Nederland en leest Mila dit allemaal in zijn boeken, of leest de lezer dit gewoon Ik snap het perspectief niet goed.
“Ze mogen niet weten waar je vandaan komt! Dit was ik nog vergeten te schrijven: je mag nooit vertellen dat je uit de toekomst komt.
Want dan raakt de tijd in de war, Alles. Dan gaan de mensen dingen vragen over de toekomst, en alsje antwoord geeft gaan ze anders leven dan ze van plan waren.
”
Dat stukje vind ik heel mooi, omdat het gaat over de werking van tijd, op een makkelijke manier verwoord,
Hee er wordt een vergelijking met de pont gemaakt! Over het IJ, Dat vind ik wel leuk,
Als je op Curaçao in t echt
een Hollander ontmoet
bedenk dan gauw: hij is niet slecht.
Alleen slecht opgevoed.
Zo mooi hoe omschreven wordt dat die vader niet zijn vrouw en kind verlaat, maar er juist voor gaat zorgen dat ze blijven leven, omdat ze anders volgens een historische gebeurtenis niet bestaan zouden hebben.
Ook de scene dat Michiel twee glaasjes rum drinkt, en op een gegeven moment nog maar één omdat hij zelf gestopt is met drinken, maar zijn meisje er nog wel één lust.
.