Seize Orașele Scufundate Rendered By Felix Aderca Categorized In Paper Copy
un roman scris la inceputul secolului XX, precizia cu care Aderca da nastere acestei distopii este una admirabila, Mias dori teribil sa vad o ecranizare a romanului, avand in vedere nivelul la care a ajuns tehnologia efectelor speciale din ziua de astazi.
Recomandat oricarui cititor serios de sciencefiction, Trebuie sa recunosc ca pentru un SF scris in, nu imi da deloc sentimentul unei scriituri vechi, Tare mia placut, si sper sa mai am asemenea intalniri cu scriitura buna in SFul romanesc, Intrun viitor indepartat, din soare nu a mai ramas aproape nimic iar pamantul este inghetat, astfel incat, ultimul bastion al omenirii supravietuieste in patru orase subacvatice Mariana, in care locuitorii sunt asemenea oamenilor vechiului Pamant, Hawai, CapVerde si Ceylon, ai caror locuitori sunt considerati superiori iar infatisarea lor este asemanatoare vietuitoarelor oceanice.
Insa si acestea, la randul lor, sunt amenintate deoarece resursele energetice care le alimenteaza sunt pe sfarsite, In cazul in care nu se va gasi o solutie, omenirea va disparea pentru totdeauna,
O foarte interesanta transpunere SF a mitului Adam si Eva, Colectia Nautilus
Ceea ce incanta in acest roman este sinteza fantastica, darul de a face enorme jucarii, Capacitatea de a distribui spatial ideile, ingeniozitatea plastica, riguroasa tehnica a imparatiei acvatice, mecanizarea tuturor ramurilor de activitate de la nastere pana la moarte, luxul rece electric, toate aceste aspecte de domeniul feericului si al utopicului plac.
Se adauga un humor fara cute de zambet, englezesc, facut din enormitati si fantezii, “
G. Calinescu
Tehnica oraselor scufundate nu reprezinta un simbol al progresului ineluctabil si nici un pretext pentru o incursiuneavertisment intrun viitor posibil, slujind doar ca un decor al dramei omenirii autocondamnate si oferind temeiurile evadarii din final.
Fara a nesocoti meritele altor carti aparute sub aceeasi semnatura, mi se pare ca romanul acesta constituie reusita maxima a autorului si o prezenta mai mult decat onorabila in peisajul literar interbelic.
“
Ion Hobana Peste o săptămână apărea, întradevăr, primul foileton, precedat de un fel de introducere intitulată Provocarea, vrând să pară o scrisoare deschisă adresată unui prieten.
Nic, mai mult om de ştiinţă",
Câteva pasaje dezvăluie intenţiile autorului:
Toate romanele pe care le provoci trebuie să se petreacă în viitor, pentru ca cititorul să găsească întradevăr ceva substanţial, necopiat şi nefalsificat, o profeţie oricât de vagă, dar care să se ivească dintrun germen original.
Mai întrebat gânditor, cu zâmbetul serios care mă pune totdeauna în încurcătură, dacă nu mar interesa să cercetez în mine şi să prevăd cumva destinul Omenirii în ultimii ani ai epocii când Soarele a îngheţat.
Ce înfăţişare mai au acei oameni, . . E cu putinţă o evadare de pe acest bulgăre de planetă, în adâncul căreia oamenii mai caută o boare de căldură, pentru bietele lor măruntaie.
. . Spre a nuşi pierde lesne temperatura animală, trăiesc poate lipiţi câte, ciorchini vii, polipi umblători eliberarea sau răzvrătirea unuia echivalând cu moartea.
A părăsi planeta, în căutarea alteia, mai prielnică vieţii, e o idee foarte simplă şi înfăptuirea ei, pentru ştiinţa şi tehnica la care vor fi ajuns oamenii atunci, e destul de lesnicioasă.
De ce nu evadează De ce nau evadat
De la aceste întrebări pe care mi leai inoculat ca un morb sufletesc, am căzut la grea boală.
Închis şaizeci şi trei de zile între pereţii camerei mele, ferit şi de oameni, şi de întâmplările străzii, febra lucidă în care mai pus a zămislit profeţia tumultuoasă care urmează.
"
Profeţia" era atribuită imaginarului Leone Palmantini, romancier italian, care debutează în România", dar Provocarea era iscălită A, ceea ce oferea un indiciu privind identificarea autorului celor care cunoşteau preocuparea constantă a lui Aderca pentru miraculosul de sorginte ştiinţifică.
Preocupare vizibilă, de pildă, întrun pasaj din articolul Ce e viitorismul, apărut cu zece ani mai devreme:
Idealul lui Marinetti este creaţiunea omului mecanic, ale cărui fragmente să poată fi înlocuite, şi se pare că ultimele rezultate ştiinţifice menţinerea în viaţă a unor ţesuturi în mediu străin, grefarea unor glande sau a unor organe întregi sau grefat ochi vin să adauge mai multă seriozitate concepţiei scriitorului italian".
Semnificativ este şi faptul că, în, Aderca a tradus, după versiunea germană autorul este botezat Carl Ciapek!, celebra piesă a lui Karel Capek, R.
U. R. Raţionaluniversalrobot Dramă utopică şi colectivă în trei acte şi un prolog, Couldn't finish. Cred ca cea mai buna carte SF romaneasca pe care am citito pana acum! Lam citit dintro suflare, Nici nu miam imaginat ca exista sciencefiction romanesc atat de captivant si induiosator, De apreciat, mai ales considerand anul in care a fost scris,, Cred ca este un bun punct the inspiratie pentru ce urmeaza a fi sciencefiction modern, Fascinanta incursiune intro distopie imaginata de un scriitor al anilor, Singura nemultumire este legata de faptul ca in reeditarea de la Nemira lipsesc paginile de lala, . . Nu ma asteptam la o astfel de greseala din partea unei edituri de calibrul lor, Prozator, romancier, poet, dramaturg, estetician, eseist și critic literar român, considerat ca un reprezentant al modernismului literar în cadrul literaturii române, .