Grasp Ελ ΝτάμπαΌμηρος των Εγγλέζων: Χρονικό Portrayed By Μίμης Φωτόπουλος Classified In Brochure

on Ελ ΝτάμπαΌμηρος των Εγγλέζων: Χρονικό

απομνημονεύματα του Μίμη Φωτόπουλου από την εξορία των Άγγλων στην Ελ Ντάμπα της Αιγύπτου. Ο Φωτόπουλος απήχθη/συνελήφθη κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών εξαιτίας χαφιέδων που τον κατηγόρησαν ότι κατά τις μεγάλες πορείες ήταν εκεί και φώναζε εαμικά συνθήματα και επέστρεψε στην Αθήνα μετά από τρεις μήνες. Χειροπιαστή απόδειξη για το πώς το τέλος της ναζιστικής κατοχής δε σήμανε μία ελεύθερη Ελλάδα, αλλά μία Ελλάδα υποταγμένη στο άρμα των συμμάχων, στον απόλυτο έλεγχό τους και στα συμφέροντά τους.

Στη διάρκεια των Δεκεμβριανών, ο Μίμης Φωτόπουλος ο γνωστός ηθοποιός, ο οποίος μάλλον παραδόξως υποδύεται στο οι Γερμανοί ξανάρχονται έναν ακατανόητο κομμουνιστή παραμονές Χριστουγέννων του 'απήχθη από την αστυνομία, φυλακίστηκε στην Αθήνα και στάλθηκε ως αιχμάλωτος των Άγγλων στη μακρινή Ελ Ντάμπα με ένα πλοίο που κανείς από τους επιβέβαινοντες δεν ήξερε πού πήγαινε.

Στο στρατόπεδο περιγράφει τα κελιά cages όπου ζούσαν οι αιχμάλωτοι. Τα κελιά δεν ήταν παρά κάποια τετραγωνικά μέτρα γης περιφραγμένα με συρματοπλέγματα όπου οι φυλακισμένοι είχαν στήσει τις σκηνές τους. Ο Φωτόπουλος περιγράφει τόσο την κατάσταση όσο και διάφορα γεγονότα που συνέβησαν εκεί.

Μεταφέρει όλη την αγωνία και τα
Grasp Ελ ΝτάμπαΌμηρος των Εγγλέζων: Χρονικό Portrayed By Μίμης Φωτόπουλος  Classified In Brochure
ερωτηματικά, και κατ'επέκταση όλο τον παραλογισμό που κουβαλούσε μια τέτοια κίνηση των απελευθερωτών Άγγλων, αφού ανάμεσα σε άλλα περιγράφει και πόσο τυχαία και βασισμένη σε φαντασιοκοπίες ή μη χαφιέδων ήταν η επιλογή των εξορισθέντων.

Η λογοτεχνική του αξία δεν είναι τόσο υψηλή, αλλά ως ανάγνωσμα αξίζει ιδιαιτέρως κυρίως λόγω της καταγραφής όλων αυτών, αλλά και λόγω της ειλικρίνειας και της ζεστασιάς με την οποία περιγράφει ο Φωτόπουλος όσα σκληρά του έτυχαν να ζήσει μετά τη ναζιστική κατοχή.

Σημείωση: το βιβλίο είναι εξαντλημένο, αλλά υπάρχει στο scribd όποιος επιθυμεί να το διαβάσει Ο Μίμης Φωτόπουλος γεννήθηκε στη Ζάτουνα Γορτυνίας. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Παρακολούθησε μαθήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι το β έτος,. Εργάσθηκε ως ηθοποιός θιασάρχης από τοκαι σκηνοθέτης από το. Έγραψεβιβλίαποιητικές συλλογές: Μπουλούκια,, Ημιτόνια,, Σκληρά τριολέτα,και ο θάνατος των ημερών,καιαυτοβιογραφικάχρόνια θέατρο,, Το ποτάμι της ζωής μου, και Ελ Ντάμπα Όμηρος των Εγγλέζων,καιθεατρικά έργα Ένα κορίτσι στο παράθυρο,και Πελοπίδας ο καλός πολίτης,που έχουν παιχτεί. Οργάνωσεεκθέσεις ζωγραφικής ιδιότυπης τεχνικής κολάζ γραμματοσήμων. Υπήρξε μέλος του Δ. Σ. του Σωματείου Ελλή Ο Μίμης Φωτόπουλος γεννήθηκε στη Ζάτουνα Γορτυνίας. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Παρακολούθησε μαθήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι το β έτος,. Εργάσθηκε ως ηθοποιός θιασάρχης από τοκαι σκηνοθέτης από το. Έγραψεβιβλίαποιητικές συλλογές: "Μπουλούκια",, "Ημιτόνια",, "Σκληρά τριολέτα",και ο "θάνατος των ημερών",καιαυτοβιογραφικά "χρόνια θέατρο",, "Το ποτάμι της ζωής μου", και "Ελ Ντάμπα Όμηρος των Εγγλέζων",καιθεατρικά έργα "Ένα κορίτσι στο παράθυρο",και "Πελοπίδας ο καλός πολίτης",που έχουν παιχτεί. Οργάνωσεεκθέσεις ζωγραφικής ιδιότυπης τεχνικής κολάζ γραμματοσήμων. Υπήρξε μέλος του Δ. Σ. του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθέρου Θεάτρου και Πρόεδρος του Δ. Σ. Άρματος Θέσπιδος. Έκανε θεατρικές περιοδείες στην Αμερική, Γερμανία, Αίγυπτο, Τουρκία και Κύπρο. Τιμήθηκε με τα παράσημα Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α και Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Σημαντικότερες συμμετοχές του ήταν στο "Βυσινόκηπο" του Τσέχωφ, στις "Αγριόπαπιες" του Ίψεν στο θέατρο Τέχνης, στο "Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας" του Σαίξπηρ στο θέατρο του Βασιλικού Κήπουκαι για πολλά χρόνια συνεργάστηκε με τον Ντ. Ηλιόπουλο. Εμφανίστηκε σε δεκάδες κωμωδίες φάρσες αλλά και δραματικούς ρόλους. Χαρακτηριστικές ερμηνείες στο "Ο καλός στρατιώτης Σβέικ" και "Δον Καμίλλο". Επίσης σε περισσότερες απόταινίες με κωμικούς ρόλους όπως "Η Κάλπικη λίρα", "Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο", "Τα κίτρινα γάντια", "Το σωφεράκι" κ. ά. Πέθανε στην Αθήνα, στιςΟκτωβρίου. sitelink.