Download Your Copy Är Svensken Människa?: Gemenskap Och Oberoende I Det Moderna Sverige Designed By Henrik Berggren Supplied As Digital Copy

största högen dravel jag någonsin läst, . . En favorit! Rekommenderas varmt till dem samhällsintresserade, Verkligen en bok som öppnade nya perspektiv och tankébanor för mig kring hur man kan förstå Svensk kultur, och politisk kultur, Samt tror jag har en del att säga om vad för ideal som vi eventuellt kan se som värda att värna, Däremot, om man vill läsa boken som "vetenskaplig forskning" snarare än "tankeväckande inspiration", skall man nog vara försiktig, De bevis som författarna ger för sina teser är inte direkt det mest övertygande jag stött på, . . Kul att notera är att boken även insipirerat till den mycket sevärda dokumentär filmen "The Swedish Theory of Love" namnet på ett av bokens bästa kapitel är också "En Svensk Teori om Kärlek".
En film som skall ses som en kritisk och tankvärd kommentar på de ideal som Är Svensken Människa för fram och dagens Sverige,

Vad är det då författarna vill säga Förenklat är det följande: Berggren och Trädgårdh driver tesen att Sveriges politiska kultur genomsyras av ett oberoende ideal, och att det är i termer av oberoende som man i stor utsträckning förstått "frihet" i Sverige.
Detta skall ha resluterat i att det svenska samhällets instutuiner framförallt konstruerats för att individer skall uppnå oberoende
Download Your Copy Är Svensken Människa?: Gemenskap Och Oberoende I Det Moderna Sverige Designed By Henrik Berggren Supplied As Digital Copy
från familj och andra samanslutningar släkt, vänner, välgörenhet och så vidare.
Individuellt oberoende snarare än solidaritet och gemenskap har varit den Svenska politikens ledstjärna, Författarna fortsätter att mena att det vi har i Sverige är en statsindividualism där staten allierar sig för att stödja individen som på så sätt frigörs från andra sociala band.
Inte nog me det, det är även på detta sätt vi förstått kärlek, endast mellan två oberoende, jämlika och jämnställda individer kan verklig kärlek finnas.
Tanken är då att dessa ideal och dess förverkligande skall skilja ut sverige / skandinavien från övriga Europa, och på så sätt kunna bidra till att förklara de val Sverige tagit politiskt.
Relativt unika instutioner som barnbidrag, dagis och generös familjeförsäkring kan allstå förstås som försök att förverkliga ett "oberoende ideal", Viktigt för författarna att betona är att detta ideal inte är etttals fenomen, Eller något som kommit ur socialdemokratin, Trädgårdh och Berggren gör ett tappert försök att spåra detta ideal i Svensk kultur och politisk debatt under tidigttal och ner i/talet.


Stora teser! Men bevisen som anförs för detta är tyvärr mindre storslagna, Berggren och Trädgårdh gör analyser av får jag intrycket av rätt selektivt valda litterära texter och andra inlägg i samhälls och kulturdebatten.
Att vissa författare, e, g CarlLove Almqvist det spenderas mycket tid med Det Går Ann eller ErikGustaf Geijer på nyårsdagen, naturligtvis hade den ett visst oberoende ideal och uppfattningar om hur det kunde realiseras som tenderar mot statsindividualism visar på inget sätt att det var en utbredd syn.
Inte heller påvisar detta att det finns något typiskt svenskt med det idealet, Författarnas försök att sedan spåra hur dessa ideal ska ha tagit sig in i och drivit Socialdemokratin som rimligen får ses som upphovsman till mycket av Sveriges moderna instutionella landskap är även mycket tveksama.


Till sist är det intressant att författarna aldrig, vad jag minns, relaterar sin diskussion till den republikanska traditionens frihetsideal och tanketradition såsom diskutterat av t.
ex. Philip Petit och Quentin Skinner, se sitelinkplato, stanford. edu/entries/republican för en mindre introduktion, Det tycks mig som att det är just det republikanska frihetsidealt och dess möjliga implikationer som författarna hela tiden diskutterar, Republikanism är en paneuropeiskt tanketradition vars ursprung har spårats långt tillbaka tilltalets italien om inte längre än så, Knappast något unikt för Sverige! Läs den här boken brevid Lena Halldenius tolkning av den engelska republikanen / protofeministen Mary Wollstonecraft som verkade i slutet avtalet se Frihetens Förutsättningar,, och lägg till Det går ann Almqvist,likheterna i tankarna bör vara uppenbara.
Inte för att detta gör det mindre intressant, kan Sverige kanske förstås, inte framförallt som ett utfall av Socialdemokratisk ideologi, utan som ett långtgående realisering av en viss version av den Europeiska republikanismen Det är en intressant tanke som jag dock troligen aldrig tänkt om jag inte läst den här boken, tack för det Berggren och Trädgårdh.
Bra och spännande läsning om Sverige och dess nutidshistoria, Ambitiös och lärorik! Bokens syfte är att "synliggöra den bakomliggande svenska ideologin och dess historiska rotsystem", This book is a goldmine of informaion and insight into the many ideas that have formed the Swedish society and the political culture, It is not all books that have more references than pages and still makes an easy read, I strongly recommend it! det finns inga ord för att beskriva hur glad jag är att vi än, tligen har läst den här boken hahah
efter att ha överanalyserat den för en hel termin, tror jag att jag är redo att skriva mitt sista uppdraget på den och gör slut.

boken var inte så dålig, men du vet hur det är när man måste snarare än vill göra något, . .
en sak som jag vill säga är att författarna ofta skrev en och samma idé flera gånger, så kommit boken ibland bli tråkig och repetitiv.
Jag hade länge sett fram emot att läsa den här boken, men när man efter ett halvår inte ens tagit sig halvvägs är det kanske dags att ge upp.
Boken är intressant och välresearchad, men lider av ett grundläggande problem: den är oläslig,

Syftet med facklitteratur är att förklara ett ämne för en läsare som är mindre bevandrad på området än författaren själv.
Jag undrar om det är möjligt för någon att förstå allt som författarna talar om, om man inte först studerat filosofi, tyska, fornnordiska och kanske även de svenska böndernas historia.
Författarna verkar inte vara intresserade av att förklara sina resonemang så att läsaren förstår, utan lägger istället all sin kraft på att skryta om sitt eget ordförråd och kunskaper i alla möjliga språk.
Här är ett litet urval av ord som lätt går att hitta vid en genomskumning: huslighet, sköldmör, mamsell, nyplatonisk, bondeprotestantisk genusordning, plasticitet, inhysehjon, pocka, vikingaromantisk, apollonisk, dionysisk, odalbonde, antiprovinsialism, municipalstyrelse, avsöndra sig, gemeinschaft, gesselchaft, Nifelheim, landnamatid, Jenseits von Gut and Böse, rasibus, överkorsad, social konvenans.
Vissa av dessa är författarnas egna ordval, andra kommer från oredigerade citat tagna urtals romaner hur ofta läser du en sådan, Vad de alla har gemensamt är att de är bärande för texten, d, v. s. de för texten framåt snarare än att bilda avstickare och används för att uttrycka författarnas mening och källhänvisningar, Desto värre än så, är att de alla står skrivna utan förklaring, översättning eller omformulering, Författarna har dock barmhärtighet nog att låta utländska eller föråldrade uttryck skrivas med kursiv still, eller t, o. m. citattecken. Men vad hjälper det På ett sätt skulle det kunna antyda att läsaren inte förväntas vara bekant med uttrycken, Frågan är då varför man väljer att använda dem

Utöver det besvärliga språket är boken fylld av referenser till poeter och författare, som jag tror att ytterst få har läst.
I enstaka fall kan ett citat komma in, men många gånger ges inte mycket till vägledning,

Vad är syftet med boken För det är inte att förklara, Kanske skryta, kanske uttrycka överlägsenhet Sprida beundran inom en grupp av människor som redan studerat dessa ämnen En facklitterär bok som misslyckas med det som borde vara facklitteraturens främsta syfte förklara för någon mindre insatt borde inte ens ha gått i tryck.
Det faktum att den trots allt är väldigt intressant och har en del kloka slutsatser hjälper inte dessa hade kunnat sammanfattas på en sida, .