Grab Halide Edib: Türk Modernleşmesi Ve Feminizm Depicted By Ayşe Durakbaşa Viewable As Hardcover
Durakbaşa bu ülkenin önemli sosyologlarından ve Kadın Araştırmalarında ve Feminist çalışmalardaki öncü kadınlardan biridir.
Bu kitabındaveyılları arasında yaptığı Türk Modernleşmesi ve Feminizmi Halide Edip çerçevesinden irdelediği doktora çalışmasıyla oluşturmuş.
Dili ağır değil ancak yoğun bir bilgi birikimi ve anlatısı mevcut, Akademik ve sosyolojik dile en alışkın insanlar bile severek okurken zihnen yorulabilir, Ancak Zihni yoran kitaplar oldukça önemlidir zannımca, Osmanlının son iki yüzyılı, Reform hareketleri meşrutiyet, bir imparatorluğun sosyolojik ve siyasi atmosferine de değinerek Hatta İngiliz toplumu ve kadınlarıyla karşılıklı
etkileşime vurgu yaparak Halide Edipi özne aldığı kitabında Feminizmin gelişimi, türk modernleşmesinde kadının simgeselliği ve merkezi rolünü ortaya koyuyor.
Osmanlı ve Cumhuriyet rejimindeki kadının konumuna, kültürel karşılaşmalar kapsamında Batılı insanlar ve gezgin kadınlarla etkileşiminin vurgusu farklı toplumsal yapılar arasındaki farklılık ve benzerlikleri de ortaya çıkarıyor.
Konuyla İlgili ve akademik dile aşina olanlar severek okuyabilirler, Dilini ben akıcı buldum ancak yoğun bir anlatı mevcut, Onemli bir calisma. Ozellikle ilk bir kac bolumu teorik alt yapi acisindan saglam bir temel kuruyor, Sonraki detayli incelemeler ve karsilastirmalar ise hem genis hem de derin bir anlam yelpazesi yaratiyor, Turk edebiyati uzerine bu tarz incelemeler arttikca edebiyatimizin da degeri artacaktir, Halide Edip, Cumhuriyet tarihinin sıradışı figürlerinden bugüne kadar bazen örnek Türk kadını bazen de Kemalist devrimlere ihanet eden hırslı biri olarak temsil edilegelmiş.
Tartışmalı hayat, Atatürk ile olan ideolojik anlaşmazlıkları nedeniyle, Türk resmî tarihinin dışında tutulmuş, Ayşe Durakbaşa, Halide Edib'in hayatını, Türk modernleşmesinin alternatif bir tarihini yazmak amacıyla inceliyor, Cumhuriyet'in asi kızı Halide Edib'in eserlerini, özellikle de anılarını, sözkonusu modernleşmenin feminist bir bakış açısından eleştirisini yapmak üzere okuyor.
Modernleşme, milliyetçilik, Türk Aydınlanması, modernist kadın kimliğinin oluşumunda sosyal sınıfın etkisi, ulusallaşma sürecinin bir parçası olarak feminizm ve Batılı feministlerle "kültürel karşılaşmalar", Ayşe Durakbaşa'nın Halide Edib araştırmasını oturttuğu genel çerçevenin bileşenleri.
Bu kitapta hem kadınların modernleşme sürecinde pasif aktörler olmadıkları gösteriliyor, hem de onların "modernlik" ile "gelenek" arasında yaşadıkları gerilimleri kendilerinin nasıl gördükleri ortaya konuyor.
Ayşe Durakbaşa, Türk modernleşmesi, milliyetçilik ve feminizm üzerine, yeni bir kavramsal ve analitik çerçeve içerisinden özgün tezler sunuyor.
.