Download Now Mükellefiyet Depicted By Metin Köse Supplied As Electronic Format
olarak dayanılmaz şartlar altında çalıştırılmış Zonguldaklı köylülerimizin çektiği acıları anlatan, tarihimizin karanlık sayfalarına ışık tutan bir kitap yazmış Metin Köse.
sitelink wordpress. com/ Mükellefiyet kanunu ile Ereğli yöresindeki insanların nasıl bir çalışma koşullarıyla karşılaştığını anlatan nadide bir kitap.
Daha ayrıntılı incelememi bloğumdan okuyabilirsiniz, Kitabı çok sevdim.
sitelink wordpress. com/ İnceleme ve Yorum: sitelink blogspot. com. tr
'lı yıllarda Osmanlı'nın zor dönemlerinde kömüre ihtiyaç duyulur, Ne yapsak ne etsek denir ve bir sivri zekalı Mükellefiyet'i ortaya atar, kabul edilir, Köylüler belli aralıklarda madenlerde devlet için çalışacaktır, köylü dediklerim deyaşından büyük erkekler ha yanlış anlaşılmasın.
Ama zamanla bu öyle büyük bir sömürüye, insafsızlığa sahne olacaktır ki köylülere "Allahım yok musun" dedirtecektir.
Üstelik eşkıyalar bir yandan, görevini kötüye kullanan jandarmalar bir yandan Kozlu'daki ve diğer yerlerdeki zavallı köylü halk yüzlerce insanını kaybeder, kimi yaralanır, kimi hasta düşer.
Hatta kitapta bir de ismi Yaşar diye bir kadın bile Mükellefiyet'e alınıyor, şaka gibi, Gerçek olmuş mudur bilinmez, amma ve lakin ben bu kitabı okurken çok üzüldüm, çok sinirlendim ve çok etkilendim,
Bu kitabı uzun bir süreçte okudum ama hiç bir zaman bırakayım demedim, aksine konu beni müthiş etkiledi, sadece anlatım ciddi anlamda zorladı.
O da benim Türk ve Osmanlı Edebiyatı'na olan uzaklığım nedeniyle oldu,
Her kim ki çalışamaz duruma gele
Eşeğe bindirilip köyüne gönderile
yılında Osmanlı İmparatorluğundayız.
Dış borçlar artmış, ekonomik çöküş başlamış, enerji açığı had safhaya varmıştır, Kömür ihtiyacını karşılamak için bir kanun çıkartılır ve Zonguldak civarındaki köylerde yaşayanyaş arasındaki her erkeğe “iş mükellefiyeti”, yani belli sürelerle madende çalışma zorunluluğu getirilir.
Mükellefiyet,lı yıllarda tekrarlanan ve korkunç bir jandarma baskısıyla uygulanan bu kanunun trajik sonuçlarını, madenci yapılan
köylülerin, çavuş ve onbaşıların, eşkıyanın, yavukluların ve dönemin yöneticilerinin dünyalarına girerek, mükemmel doğa betimlemeleri eşliğinde anlatıyor.
Köylülere “Allahım yok musun!” dedirtecek boyutlara ulaşan eziyet ve sömürüyü, edebiyatımızdaki Kemal TahirYaşar Kemalİrfan Yalçın çizgisine bağlı bir yapıda aktaran Metin Köseden, alabildiğine çarpıcı, unutulmayacak bir roman.
.