Win Dil Konusunda Yazılar Illustrated By Ömer Seyfettin Represented In Digital Copy
Türkçesi edebiyat camiası arasında genelde ağır bir dille kullanılıyordu, Oysa halk ve halk ozanları sade bir Türkçe kullanırdı, Ömer Seyfettin'de diyor, eskiler ve dünkülerenderuncu ve Tanzimatçılara diyor gelin, halk yani İstanbul ahalisi nasıl konuşuyorsa öyle yazalım, edebiyatımızı buna göre şekillendirelim.
Halkın kullanmadığı Arapça ve Farsça kelimelerden kurtulalım, halkın diline yerleşmiş olan Arapça ve Farsça kelimeleri kullanalım ama Arapça ve Farsça dil kurallarını edebiyatımızdan çıkaralım.
Yani, dili sadeleştirelim ve Türkçeleştirelim, İşte Yeni Lisancıların görüşü de böyledir, Ömer Seyfettin birçok yazısında bunu tekrar etmiştir, Burada dikkat edilmesi gereken, halkın diline yerleşen Arapça ve Farsça kelimelerin, halkın diline yerleştiği şekilde kullanılması gerektiği ve halkın dilinde yaşamayan unsurların edebiyat lisanı içinde de kullanılmaması gerektiğini salık vermeleridir.
En eski Türkçe metinde ki kullanılmayan kelimeleri diriltmeyi, ölüyü diriltmeye benzeterek böyle bir uygulamayı savunmadıklarını defaatle söylerAteş yerine Od kelimesini kullanmak ona göre abestir.
Ümmet ve millet kavramlarına da değinen Seyfettin, eskileri millet kavramını anlamamakla suçlar, Osmanlıcılık adı altında geçmişe duydukları özlemi ve geriye dönme isteklerini eleştirir.
Tarih, müzelerde ve zihnimizde yaşamalıdır, Türk milleti uyanmalı, diline sahip çıkmalıdır, Dil konusunda sadeleşmeyi başaracak olanlar yine gençlerdir,der, Dil reformu konusunda da bu görüşler öne çıkmış olmalıdır,
Eğer Türk modernleşmesi, milliyetçiliği ve dili konusunda tartışmalar ile ilgileniyorsanız mutlaka okumalısınız.
Ömer Seyfettin was born inin Gönen, He wrote under various aliases such as Ayas, Camsâp, C, Nazmi, C. Nizami, Ç. Kemal, F. Nezihi, Feridun Perviz, Kâf ı Farsî, Kaygusuz, M, Enver, M. Enver Perviz, Ömer Perviz, Süheyl Feridun, Tarhan, and Tekin, Just like his father, Ömer Seyfettin was educated at the Kuleli Military Academy, and it was in this school that his love for literature bloomed.
Some poems that he wrote during this period appeared in the publications Kadın and Bahçe, Following the declaration of the second constitutional monarchy, he was assigned to Thessalonica, and witnessed the awakening of nationalistic feelings among Balkan tribes, sitelink sitelink Ömer Seyfettin was born inin Gönen, He wrote under various aliases such as Ayas, Camsâp, C, Nazmi, C. Nizami, Ç. Kemal, F. Nezihi, Feridun Perviz, Kâf ı Farsî, Kaygusuz, M, Enver, M. Enver Perviz, Ömer Perviz, Süheyl Feridun, Tarhan, and Tekin, Just like his father, Ömer Seyfettin was educated at the Kuleli Military Academy, and it was in this school that his love for literature bloomed.
Some poems that he wrote during this
period appeared in the publications Kadın and Bahçe, Following the declaration of the second constitutional monarchy, he was assigned to Thessalonica, and witnessed the awakening of nationalistic feelings among Balkan tribes, sitelink sitelink sitelink.