leesbaar, Schinkel heeft dit keer een breed publiek willen bereiken, En daarmee is het verplichte kost voor iedereen die zich afvraagt “waarom is het toch zon zooitje en hoe komen we hieruit”, Vooral zou ik willen zeggen voor politici in spe en ambtsdragers, Voor de eedaflegging verplicht overhoren, stel ik voor!
Want het begint allemaal met het overboord zetten van depolitisering en vermarketing van de staat.
Daarvoor is een waarden geladen overheid nodig die zich laat leiden door twee gedachtes: mondiale solidariteit en ecologie, Concrete tips zijn te vinden in het voorstel voor een nieuwe Raad van State p, die als functie krijgt fundamentele discussie weer een plek te geven in de politiek, waarmee er ruimte komt voor alternatieve modellen waarvan links en rechts zegt dat ze er niet zijn.
Verder bevat het enige pragmatische voorstellen voor een krimppolitiek gestoeld op pijlers van economische secularisering pen ecologischrevolutionair denken p, Een bevrijde staat, linkserdanlinks, die zich niet laat gijzelen, maar consequenties trekt uit het faillissement van Operatie Obesitas dat zou Nederland en Europa eens moeten doen.
En passant worden eerdere exercities over integratie als exorcisme p,en veiligheidsfetisjisme p.nog eens herhaald. Zeer lezenswaardig boek dat korte metten maakt met het idee dat de Nederlandse democratie 'af' is en dat de huidige politieke partijen een breed scala aan ideologieën vertegenwoordigen.
De analyse van Schinkel is venijnig, scherp, maar correct, De status quo, die op veel manieren als vanzelfsprekend wordt voorgesteld in het dagelijkse discours, is helemaal niet zo 'natuurlijk' en Schinkel prikt hier genadeloos doorheen.
Hoewel de titel en de wervende achterkant anders doen vermoeden,
is dit in het algemeen geen boek voor de leek, Willem Schinkel heeft ergens eens gezegd dat je zaken halfonbegrijpelijk moet formuleren om dingen fundamenteel open te breken welnu, dat eerste is hem zeker gelukt.
Zijn teksten doen hier en daar Nietzscheaans aan en vergen veel voorkennis van filosofische terminologie om mee te kunnen komen, De moeilijkheidsgraad van de teksten varieert enorm het boek is feitelijk een serie losstaande essays en dit kan frustrerend zijn,
Wanneer je echter eenmaal mee bent, krijg je een geheel nieuw perspectief op de Nederlandse politiek en samenleving, Geen pasklare oplossingen, maar wel de tools en inzichten om na te denken over hoe het ánders zou kunnen, Verontrustend en kritisch juist in verkiezingstijd, Een aanzet tot democratische vernieuwing, . . Voordat ik Pieter Omtzigt ga lezen eerst nog eens even lezen wat Willem Schinkel ook alweer over "Tegenmacht" schreef inacht jaar geleden, toen de condities van de Nederlandse politiek niet anders waren dan nu!
Nog meer dan in, praat de politiek vooral over de korte termijn.
Een permanent verkiezingscircus waar de markt en de media om allerlei redenen de agenda bepalen, Is het niet via de pseudodebatten in verkiezingstijd dan wel via toevallig gefotografeerde kladjes, En dat terwijl iedereen kan weten dat het klimaat ons véél meer inspanning en geld gaat kosten dan de corona epidemie hoezo coronaherstelplan als grootste uitdaging.
En dan hebben we het nog niet eens over nationale en mondiale ongelijkheid, over racisme, over globaal veranderende machtsverhoudingen en uit de hand gelopen veiligheidsdenken.
Schinkel komt in dit boek met de suggestie voor een "vierde macht"die hij situeert bij de Raad van State, De taak van de vierde macht is onderwerpen voor de politiek te agenderen, Een interessant idee al werkt hij het niet heel ver uit,
niet helemaal uitgelezen, wel groot deel, veel interessante ideeën maar slecht geredigeerd, Zeker de laatste hoofdstukken zijn los zand, Jammer. Nederland heeft geen Nationaal Historisch Museum nodig, nu het zelf tot museum verworden is: cultureel behoudzuchtig, gerontocratisch, en zwaar beveiligd, De ideologieën van Museum Nederland zijn uitgeput, zijn macht is uitgewerkt en zijn geld is uitgegeven, In deze tijd van crisis geeft Willem Schinkel in De nieuwe democratie een aanzet tot democratische vernieuwing, Want is democratie tegenwoordig niet nog slechts een boekhoudtechniek Hoe kan een politiek die het steeds moet afleggen tegen de financiële markten opnieuw worden vormgegeven Juist nu werkelijke alternatieve manieren om de politiek vorm te geven minder denkbaar dan ooit lijken, komt het aan op nieuwe antwoorden op deze vragen.
Schinkel pleit voor een nieuwe politisering, Tegen de macht van markt en massamedia in, ontwerpt hij een nieuwe Raad van State als bron van kritische tegenmacht, En tegen gemakkelijke kritiek op populisme en nationalisme in, pleit hij voor een kritisch nationalisme dat de natie als een utopisch project in plaats van een museaal project beschouwt.
Hij breekt vastgeroeste debatten open over economie, integratie, cultuur en natie, recht, religie en ecologie en laat zien hoe we kunnen komen tot alternatieve politieke denkwegen.
.