Get Cafeneaua Pas-Parol Drafted By Matei Vişniec Readable In Version
săi facă să înţeleagă Cum săi facă să simtă primejdia în acelaşi fel în care o simţea el Pentru că despre primejdie era vorba, împotriva primejdiei pleda el, pentru abolirea primejdiei prin conştientizarea ei.
În primul rând nu trebuia să le inspire panică, Nu trebuia să pronunţe, în nici o împrejurare, cuvântul primejdie”, Mai mult decât atât, nu era bine să pronunţe nici cuvântul adevăr”, Oamenii râd când aud cuvântul adevăr, ei nu sînt solubili în adevăr, ei sînt orbiţi de adevăruri.
” Roman in care autorul isi pierde controlul asupra personajelor si care se transforma dintro introspectie in subconstientul acestora care tine pana un pic dupa mijlocul romanului intro renuntare de asi mai asuma scrierea romanului.
Intrun fel, e un roman ratat, dar ma facut sami pun foarte multe intrebari si, de fapt, sa constat ca e un roman foarte bun nu doar prin ceea cesi propune, dar si prin faptul ca ne si mai da o lectie de scris.
Un roman straniu, neasteptat de greu de citit, cuvintele cuprind intelesuri ascunse, conversatiile personajelor sunt trunchiate, fara sens uneori, ca si cum fiecare dintre el ar fi desprins dintro alta poveste.
Romanul este construit din pasaje aparent fara legatura, care sunt totusi puse laolalta intrun mod inedit,tipologii am putut identifica si anume: Tipologia “salvatorului”, cel care identifica primejdia si este manat de dorinta de aI face si pe ceilalti constienti de acest lucru.
Planul esueaza lamentabil, oamenii fiind mai degraba interesati de problemele din imediata apropiere, cum ar fi faptul ca sina de tren trece prin central orasului.
O a doua tipologie este cea a “investigatorului”, cel care simte existent unui mort in apropiere, fiind astfel hotarat sa gaseasca locul in care acesta se ascunde.
Incepe investigatiile in odaile vecinilor, terminand, in fine, cu cercetarea orasului, Concluzia acestuia se rezuma la faptul ca orasul in sine este apasat de existent acestui mort, o imagine groteasca de altfel si care proiecteaza imaginea unui real colaps.
O aa tipologie, pentru care nu am gasit un nume adecvat, este reprezentata de cel care este permanent torturat de urmatorul vis: Se afla pe un pod, singur, bucuranduse astfel de solitudine, dar intrun anumit moment constata consternat ca o a doua persoana isi face aparitia pe acesta.
Acest lucru determina distrugerea aparentei intimitati si angajarea celorintro “cursa” a plimbarilor care va avea ca deznodamant epuizarea celorparticipanti.
Primul “locatar” va reusi sa castige aceasta cursa, reusind performanta de a se plimba zile la rand, in acest fel zadarnicind riposte oponentului, care, in consecinta, nu mai are puterea sa raspunda adecvat.
Intrebarea ar fi: Ce sens au toate acestea Din punctul meu de vedere, acest roman reprezinta o critica la adresa societatii, aceasta fiind de altfel portretizata intrun mod diabolic, parca desprinsa dintrun roman de Kafka.
Societatea este in pericol, macinata de invidii si rautati, toate acestea inducand un sentiment permanent de frica, Imaginea finala, si anume cea a oamenilor care parasesc febril orasul pe fundalul desfasurarii razboiului, nu poate decat sa confirma ipoteza mentionata anterior.
O capodopera care mia amintit de altele: Ciuma lui Camus sau Sase personaje in cautarea unui autor de Pirandello, Si de Caragiale, ah, de comicul tragic al situatiilor si mai ales al numelor personajelor, care le face atat de unice si, in acelasi timp, le confera o existenta atat de improbabila.
Cum sa te cheme Manase Hamburda si sa existi Cum sa scrie in buletin Epaminonda Bucevschi si sa fii mai mult decat o metafora desi un alt pictor cu numele tau chiar a existat la finele secoluluiCaci asa este tot romanul: de la realismul brut al descrierii, casa cu casa, al strazii Confederatiei si pana la inefabila prezenta, fara contururi si fara miros, a unui mort in pensiunea dlui Burada.
De la trecerea tragica a trenului prin cimitir si pana la spectacolul de iluzionism al lui predestinat nume! Malvoglio sic!, umbra palida a marelui Umberto.
Soparla imensa care se intinde pe sub oras si in care sunt infipte fragilele temelii ale caselor este Primejdia, Sau comunismul Sau al doilea razboi mondial
Ce este Podul din mintea lui Epaminonda Bucevschi alta decat o infinita trecere intre sine si alter egoul sau scindat
O carte de recitit inca si inca, pentru toate simbolurile sale, pentru toate valurile in care Matei Visniec isi imbraca personajele.
Ah, am spus ca imi aminteste si de Un veac de singuratate Si de si cu asta ma opresc magistralul Loc in care nu sa intamplat nimic al lui Sadoveanu.
Un citat din multele posibile de extras: In Alpi mai tinea sa fii neutru, Dar in Balcani In Balcani nimeni na fost niciodata neutru, Neutralitatea nu se potrivea cu Balcanii, Balcanii erau, asa, un punct peste care isi dadeau mana altii, Ori daca nu isi dadeau mana se improscau cu noroi, ceea ce era totuna, Este primul roman scris de Vișniec pe care lam citit,
După părerea mea, povestea e dificilă, chiar absurdă în multe momente,
Mesajul general pe care lam reținut este al unei mici lumi haotice, în care personajele sunt care mai de care mai ciudate, fiecare trăinduși propriile angoase.
Intrun banal oras de provincie, nimic nu tulbura ritmul monoton al vietii, pana in ziua in care Mihail Iorca se trezeste cu certitudinea ca in pensiunea unde locuieste se afla un mort.
Din acest moment, se petrec tot felul de intamplari stranii si spaima se instaleaza incetincet in sufletele locuitorilor, Mintea domnului Hamburda, presedinte de tribunal, incepe sa functioneze independent de vointa acestuia, un cunoscut bariton incaseaza o lovitura si isi pierde ochiul pentru ca a cantat fals o colinda, naratorul aude si transcrie vocile orasului.
. . Dar mai avem si un halucinant jurnal al pictorului Epaminonda Bucevschi, in care literele scrise par sa contrazica orice logica, . . Pe masura ce evenimentele se precipita, cititorul isi da seama ca multe dintre aceste lucruri lea trait poate chiar el, nu demult, in Romania aflata sub dictatura, unde spaima era atotstapanitoare.
Acesta este si motivul pentru care romanul Cafeneaua PasParol, scris in, nu a putut fi publicat decat dupa caderea comunismului, Matei Vișniec scrie un roman la fel de puternic precum piesele sale de teatru, Cu un joc narativ amețitor, în care autorul implicit este personajfals lângă protagoniști, un observator pervers care scapă însă, ușorușor, personajele de sub peniță, Cafeneaua PasParol” aduce în față o poveste dintrun oraș de provincie în care primejdia” trebuie musai preconizată și amortizată din timp, cu un alt substrat care poate trimite cu ușurință la vremea comunismului, unde nu poți vorbi orice, nu poți întreprinde orice, de aici și Societatea Intelectualilor care se pune la treabă, încercând să salveze orașul de orice formă de anormalitate”.
Câteva mici scăpări narative am mai putut observa în cartea lui Vișniec, dar nu groaznice și în orice caz nu cât să anuleze un efect minunat pe carel realizează încă din prima pagină.
Naratorulpersonaj, acest confident al tuturor personajelor, acest om care știe și în același timp nu știe totul despre lumea pe care a creato și pe care o povestește, pare omul de la butoane”, asta până când controlul este preluat de propriile personaje, fapt ce produce o răsturnare de valori.
Este o carte solicitantă, cu capcane, cu un scris deloc lăsat la voia întâmplării, de aceea necesită multă atenție la lectură.
From an early age, Matei Vişniec discovered literature as a space dedicated to freedom, He draws his strengths from Kafka, Dostoevsky, Poe, Lautréamont, He loves the Surrealists, the Dadaists, absurd and grotesque theatre, surrealist poetry, fantastic literature, magical realism, even the realist Anglo Saxon theatre.
He loves everything except Socialist Realism, Vişniec studied philosophy at Bucharest University and became an active member of the so called Eighties Generation, who left a clear stamp on the Romanian literature.
He believes in cultural resistance, and in literatures capacity to demolish totalitarianism, Above all, Matei Vişniec believes that theatre and poetry can denounce manipulation through great ideas, as well as brainw From an early age, Matei Vişniec discovered literature as a space dedicated to freedom.
He draws his strengths from Kafka, Dostoevsky, Poe, Lautréamont, He loves the Surrealists, the Dadaists, absurd and grotesque theatre, surrealist poetry, fantastic literature, magical realism, even the realist Anglo Saxon theatre.
He loves everything except Socialist Realism, Vişniec studied philosophy at Bucharest University and became an active member of the so called Eighties Generation, who left a clear stamp on the Romanian literature.
He believes in cultural resistance, and in literatures capacity to demolish totalitarianism, Above all, Matei Vişniec believes that theatre and poetry can denounce manipulation through "great ideas", as well as brainwashing through ideology.
BeforeMatei Vişniec had made a name for himself in Romania by his clear, lucid, bitter poetry, Starting with, he wrote drama the plays were much circulated in the literary milieus but were barred from staging, In September, Vişniec left Romania for France, where
he was granted political asylum, He started writing in French and began working for Radio France Internationale, At the present time, Vişniec has had many of his works staged in France, and some twenty of his plays written in French are published Actes Sud Papier, L'Harmattan, Lansman.
His plays have been staged in thancountries, In Romania, after the fall of Communism, Matei Vişniec has become one of the most frequently performed authors, The work of Matei Vişniec has been represented in London by the performance "The Body of a Woman as a Battlefield in the Bosnian War", staged at the Young Vic Theatre, in November.
The play received rave reviews in the British newspapers and magazines, including The Guardian, "The Story of the Panda Bears told by a Saxophonist who has a Girlfriend in Frankfurt" has been performed at the Edinburgh Festival August.
The production is by RougeTheatre, London, In Unites States, the work of Matei Vişniec has been represented in New York, Chicago, New Jersey and Hollywood, sitelink.